На Здолбунівщині - спалах кору

01.11.2018 08:31   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

За 9 місяців цього року у Здолбунівському районі було зареєстровано 39 випадків кору. Але за останній місяць різко зросла захворюваність і у жовтні вже становить 40 випадків. Щодня 5-6 захворілих. Хворіють як діти так і дорослі.

Кір – небезпечне вірусне захворювання, яке є однією з найпоширеніших причин дитячої смертності у світі. Переважно на кір хворіють саме діти, які не мають щеплень. Однак дорослі та підлітки, яких не вакцинували в дитинстві, також можуть захворіти.

Вірус кору передається повітряно-крапельним шляхом при тісному контакті з хворим від моменту появи перших симптомів хвороби до 5 дня від початку висипки. В інфікованого кір також проявляється не одразу: від моменту зараження до захворювання проходить від 7 до 21 днів. Це – прихований період хвороби.

Основні симптоми кору:

сильний головний біль,

слабкість,

підвищення температури тіла до 40 градусів,

втрата апетиту,

нежить,

сухий і сильний кашель,

почервоніння і набряк горла,

збільшення лімфовузлів,

запалення слизової оболонки очей,

висип по тілу.

Легкі форми,середнього ступеня важкості без ускладнень можуть лікуватись вдома. Середньоважкі, важкі ускладнені підлягають госпіталізації. На 31.10.2018. в інфекційному відділенні перебувають на стаціонарному лікуванні  15 хворих,серед яких 3 дітей до року.

Профілактика кору

Найбільш дієвим способом профілактики кору є вакцинація, яка і забезпечує захист від хвороби. Щеплення роблять дитині в 12 місяців та 6 років. Додамо, що в Україні використовують комбіновану вакцину для профілактики одразу від трьох хвороб – кору, епідемічного паротиту та краснухи

Не щепленим від цього вірусу дорослим потрібно пройти вакцинацію від кору до 35 років.

Після щеплення у дітей виробляється імунітет до хвороби вже на другому році життя через місяць після вакцинації. Стійкість до кору зберігається протягом 25 років і тільки в поодиноких випадках може зникнути з часом. Не втрачайте можливості захистити своїх дітей від кору. Вчасно зроблена вакцинація гарантує безпеку і ефективність!


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews