Віталій Тарасюк

Віталій Тарасюк

журналіст, репортер з Млинова

Чим ризикують громадяни, які не укладуть угоди із сімейними лікарями

22.11.2018 21:30   Джерело: RvNews
Автор : Віталій Тарасюк

Угода – не на догоду, а страхування власних ризиків

На Млинівщині триває процес укладання декларацій громадян із сімейними лікарями. Як поінформував головний лікар комунального некомерційного підприємства «Млинівський центр первинної медико-санітарної допомоги» Млинівської селищної ради Василь Семенюк, на цю пору із 35 565 мешканців, яких обслуговують сімейні лікарі цього медичного закладу, угоди уклали 23 400 осіб, що становить понад 67 відсотків або дві третини громадян району. Зазначимо, що сфера обслуговування фахівців центру ПМСД – мешканці усіх населених пунктів Млинівщини, за винятком сіл Підлозцівської об’єднаної територіальної громади.

Заодно Василь Іванович наголосив, що процес укладання декларацій  триватиме до 1 липня 2019 року. У разі, якщо до початку липня наступного року громадяни не вкладуться в зазначені часові рамки чи проігнорують  процес укладання декларацій, то тоді медики їм надаватимуть послуги за відповідну плату. Скажімо, за проведення лабораторних аналізів, рентгеноскопії, консультацію вузькопрофільних фахівців та інше такі пацієнти розраховуватимуться власними коштами, а послуги тим, хто уклав угоди з сімейними лікарями, відшкодовуватиме Національна служба здоров’я.

Із 21 сімейного лікаря КНП «МЦ ПМСД» Млинівської селищної ради на цю пору  майже десять фахівців уже виконали планові показники, тобто завершують процес укладання декларацій. Відповідно до розрахунків, на обслуговування кожному сімейному лікарю в Млинівському районі припаде 1800 мешканців. Додамо, що для педіатрів ця норма  знижена вдвічі. Відтак ті, хто вклався в зазначені кількісні норми, відтепер одержує зарплату згідно з новими розрахунками, яка суттєво зросла – про це нещодавно йшлося в пресі.

Наголосимо, що в багатьох населених пунктах нашого району укладання декларацій із сімейними лікарями, як кажуть, вийшло на фінішну пряму: 95-98 відсотків жителів Привітного, Певжі, Малина, Боремця, Новосілок, Хорупаня, Аршичина, Підгайців, Ужинця, Кораблищ, Перемилівки сконтактували із сімейними лікарями, які їх обслуговують, і уклали відповідні договірні стосунки. Щоправда, в Надчицях, Новоукраїнці та й у Млинові мешканці поки що не поспішають юридично оформлятитакі договори: чогось вичікують, а, може,  сподіваються на якісь зміни чи преференції? Тут процес укладання декларацій складає лише близько 60 відсотків.

Зрозуміло, що нічого страшного чи надзвичайного не сталося – часу для оформлення угод із сімейними лікарями більше ніж вдосталь. Однак Василь Іванович закликає людей не відкладати цю процедуру на останній день чи на останні години. І, насамперед, він турбується про родини земляків, які через власну неуважність чи соціальну апатію можуть опинитися в ситуації, коли постраждає їхній сімейний бюджет. Аби цього не сталося,  закликає завітати до сімейного лікаря, якому довіряєте, і укласти відповідну угоду найближчим часом не на догоду лікарям чи чиновникам від медицини, а для страхування ризиків власного благополуччя. Ця процедура займе лише кілька хвилин – не більш як десять, але дасть вам змогу розкутіше почуватися у морі житейських клопотів…

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews