На Рівненщині освятили пам’ятник на могилі упівця (Фото)

27.11.2018 10:31   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

Минулої неділі на кладовищі у Гільчі Першій освятили памятник на могилі Павла Назарчука («Хресного») – коменданта ОУН Здолбунівського району.

Чин освячення провів благочинний Здолбунівського благочиння протоієрей Павло Джура. З промовами виступили представники влади та активісти.

Над встановленням пам’ятника та впорядкуванням могили працювали наші небайдужі земляки. Виготовили надгробок коштом народного депутата Олександра Дехтярчука.

null
Фото Здолбунівської РДА

Довідково. Павло Назарчук народився 1920 року в бідній селянській родині. Під час навчання у Рівненській українській гімназії став членом ОУН. Згодом Павло Назарчук вивчився на священика, а у 1942 році освятив новозбудований Уїздецький храм, де й залишився служити. З 1943 року отець Павло пішов справляти щоденну молитву в одну з криївок поблизу села Йосипівка, а потім біля села Кунин. Старожили-гільчанці довго пам’ятали промову «Хресного» на сільському кладовищі у 1944 році, де ховали вояків УПА. Тоді він сказав: «Український народ непереможний. Ніякою зброєю його здолати неможливо. Лише чорна, підступна зрада, як свідчить історія, може погасити полум’я народного опору». Ці слова збулися і стосовно самого отця Павла. Зрадник, який обіцяв принести у криївку їжу, привів з собою НКВСівців. Як стверджують історики, «Хресний» прийняв бій, чинив опір більшовицьким окупантам і героїчно загинув. Вночі батько забрав тіло сина, проніс його на руках 9 кілометрів до сільського кладовища у Гільчі, де й поховали Героя.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews