На Рівненщині запрацювала карта топографічних планів населених пунктів (Фото)

28.11.2018 17:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Відділом державного геодезичного нагляду Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області протягом 2017-2018 року проводився моніторинг за станом наявності та стану оновлення топографічних планів населених пунктів масштабів 1:2000 та 1:5000, а також контроль за передачею суб’єктами топографо-геодезичної і картографічної діяльності результатів робіт до Держкартгеофонду України.

На території Рівненської області обліковується 1026 населених пунктів по 804 наявні топографічні плани, хоч більша частина яких на даний час не актуальна, адже розроблялася ще за радянських часів. Проте, по 438 населених пунктах розробили і мають більш-менш актуальну топооснову топографічні плани, яким менше 10 років.

Так, протягом 2017-2018 років органами місцевого самоврядування було замовлено виконання робіт з топографо-геодезичного знімання по 88 населених пунктах з метою в подальшому розробити генеральні плани населених пунктів.

Станом на листопад 2018 року із 92  топопланів населених пунктів:

36 — роботи завершені і передано один примірник документації на зберігання до Держкартгеофонду;

56 — роботи не завершені і знаходяться на стадії виготовлення.

Держкартгеофонд України має стати єдиною базою, яка б зберігала усі наявні в Україні дані топографічного та картографічного характеру і яку можна було б використовувати для оновлення топографо-геодезичної основи певної місцевості або її виготовлення на більшу територію шляхом коректування і доповнення, що дозволяє планувати розвиток і економити кошти. 

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 1999 р. № 1344 (зі змінами та доповненнями) передбачено, що картографічна інформація, що є державною власністю і передана до Держкартгеофонду, надається у користування на договірних засадах. Але через те, що наповнення Держкартгеофонду призупинилося, сьогодні така інформація зберігається в різних органах виконавчої влади, місцевого самоврядування (замовників робіт) та десятків геодезистів (виконавців).

Протягом 2018 року до Держкартгеофонду України суб’єктами топографо-геодезичної і картографічної діяльності було передано 80 топографічних планів населених пунктів Рівненської області.

Відповідно до отриманих результатів моніторингу за станом наявності та оновленням топографічних планів населених пунктів  масштабів 1:2000 та 1:5000  і спільними зусиллями Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області та кафедри геодезії та картографії Національного університету Водного господарства та природокористування було створено Інтерактивну карту топографічних планів населених пунктів Рівненської області.

Ознайомитися з Інтерактивною картою топографічних планів населених пунктів Рівненської області можна за посиланням.

За матеріалами Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews