«Писання» Гетьмана Івана Мазепи презентували у обласній бібліотеці

08.12.2018 18:35   Джерело: RvNews
Опубліковано : Яна Замкова

Мало хто знає, що Мазепа писав літературні твори, тому саме ця книга викликала жвавий інтерес читачів до особистості Гетьмана. Видав книгу просвітянин Михайло Борейко, інформує сайт обласної книгозбірні.

У  ході презентації книги відвідувачі мали можливість почути цікаві розповіді про гетьманську столицю Батурин, яка саме завдячуючи Івану Мазепі, набула найбільшого розквіту. Історик і просвітянин Петро Куделя розповів про столицю духовності і культури, куди стікалися посли, президенти, прочани, про чудові колекції картин, добірні бібліотеки. Завдяки інвестиціям Івана Мазепи будувалися храми, собори, він активно підтримував церкву, освіту, сприяв розвитку культури й духовності. 

Про своєчасність видання та сучасність Івана Мазепи, віднайдену інформацію про його літературну спадщину розповіли літературознавець, науковий керівник дослідницьких робіт учнів Рівненської Малої академії наук учнівської молоді Наталія Хомеча, кандидат педагогічних наук, завідувач кафедри Київського національного авіаційного університету Оксана Приходько, історик Володимир Мазурець, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри української мови та методик викладання Лілія Овдійчук.

Модератор заходу просвітянка, методист відділень мовознавства, літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства Малої академії наук учнівської молоді Тетяна Сергіюк висловила думку з приводу продовження досліджень щодо особистості Івана Мазепи та його величезне значення для України і світу.

У презентованій книзі з особливим трепетом читаються листи Івана Мазепи до коханої Мотрі Кочубеївни: «Моє серце коханеє! Сама знаєш, як я сердечно шалено люблю Вашу милість; ще нікого на світі не любив так...  Прошу, моя любонько, не міняйся ні в чому, оскільки неоднократ слово своє і рученьку дала, а я взаємно, коли живий буду, тебе не забуду». 

А й справді, досить вчасно була видана ця книга, якщо заставила багатьох повернутися до особистості Івана Мазепи через літературу.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews