На Млинівщині на місці загибелі українських патріотів посадили туї

19.12.2018 23:33   Джерело: RvNews
Опубліковано : Віталій Тарасюк

Багато літ спливло відтоді.  29 травня 1941 року дванадцять мешканців сіл Княгинино (нинішнє Зоряне), Надчиці, Свищів, Залав’є: Зот, Віктор і Леонтій Барчуки, Василь і Степан Віюки, Герасим Ярощук, Юхим Кравчук, Трохим Бардан, Микола, Володимир Чухрії, Семен Гордіюк, Іван Михнік за антирадянську діяльність, націоналістичні погляди і були засуджені дії  Рівненським облсудом до вищої міри покарання – розстрілу.

Приречені на смерть подали на апеляцію,але 22 червня 1941 року – у день нападу гітлерівської Німеччини на СРСР, їх розстріляли – про це свідчить запис в архівній справі, що «пріговор прівєдьон в ісполнєніє». Місце їх захоронення і досі невідоме.

null
Фото автора

Крихти історичної правди у повноцінний краєзнавчий сюжет про українських патріотів зібрала і скомпонувала  учителька Новоукраїнської ЗОШ Людмила Чухрій. На честь героїв-односельців цьогорічного літа на в’їзді в Зоряне за підтримки Ярославицької об’єднаної територіальної громади і районної влади був встановлений меморіальний хрест. А на фініші цьогорічної  осені і старті зими біля пам’ятника з ініціативи Людмили Чухрій школярі, зокрема, юні пластуни одинадцятирічки та мешканці населених пунктів біля пам’ятника посадили дванадцять туй – як пам’ять про тих, хто в сорокові роки XX сторіччя жив і діяв із думою про незалежну Українську державу.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews