У Рівненському обласному архіві до Дня Соборності відкрили виставку унікальних документів

«День соборності − свято українського єднання» – така назва експозиції

23.01.2019 20:31   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Тут презентували копії тих документів, які зберігаються в центральних державних архівах України міст Києва та Львова. Документи характеризують історичний перебіг подій 1917 – 1921 рр., пов’язаних зі спробами встановлення політичної незалежності України.

null
Фото - прес-служба РОДА

Унікальними назвали архівісти два номери газети «Вісника» Ради Народних Міністрів Української Народної Республіки за 1918 рік, один номер «Робітничої газети», який вийшов 25 квітня 1919 року в Рівному в період перебування тут уряду УНР. Не менш унікальними є й книжки з історії УНР, що видавалися протягом 1918-1964 років як в Україні, так і за кордоном, і довгий час були на спец зберіганні. Ці джерела суттєво доповнюють архівні.

null
Фото - прес-служба РОДА

Архівісти зазначають, що найбільшу цінність представляють собою спогади Онисія Богуна, адміністративного старшини армії УНР, в яких описано перебіг подій революції 1917-1921 років.

null
Фото - прес-служба РОДА

 

null
Фото - прес-служба РОДА

Є на виставці й слідча справа польської поліції про вбивство у 1926 році неподалік Рівного Володимира Пантелеймоновича Оскілка (1892-1926) – військового і громадського діяча часів УНР, отамана, генерал-хорунжого Армії УНР, командувача Північної групи військ Директорії. Представлені й інші справи повітової поліції з нагляду за колишніми вояками УНР, матеріали розслідування випадків збройних нападів у 1919 р. петлюрівців на польські військові частини тощо.

Виставка буде відкрита для огляду протягом місяця.

Джерело: http://www.rv.gov.ua


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews