Віталій Тарасюк

Віталій Тарасюк

журналіст, репортер з Млинова

Млинівський район зникне з карти країни?!

26.01.2019 20:30   Джерело: RvNews
Автор : Віталій Тарасюк

Нещодавно виповнилося 79 років із часу утворення Млинівського району. Нагадаємо: на карті України наш район з’явився в січні 1940 року. В його  історії були укрупнення – в 1959 році приєднали  Острожецький район, а в 1962 – Демидівський. Нагадаємо, що тоді це був один із найбільших районів Рівненщини. Щоправда, в 1995 році ту ж Демидівщину Верховна Рада України  знову оголосила самостійною адміністративно-територіальною одиницею, яка офіційно почала функціонувати з січня 1996 року. Щоправда, у дещо звужених територіальних параметрах, ніж до 1962 року.

У літописі  Млинівщини закарбовані славні трудові, ратні, спортивні та інші цікаві й незабутні сторінки. Однак, схоже,  децентралізація, яку дехто вважає найуспішнішою реформою в Україні, призведе до того, що Млинівський район зникне з мапи ріднокраю і країни: подейкують і навіть офіційно заявляють, що згідно з новітнім адміністративно-територіальним поділом Млинівський район увійде до великого Дубенського району чи  повіту: на разі не знаємо,  як назвуть нове адмінутворення. І це, начебто, має статися у 2020 році.

Зазначу, що в нашій пам’яті зафіксовані укрупнення колгоспів, сільрад та інших структур: за великим рахунком,  живемо в епоху перманентних укрупнень. То тут, то там щось закривають-оптимізовують, об’єднують-приєднують. Зрозуміло, що насамперед ідеться про економію коштів. Може, навіть значних. Однак виникає одне логічне запитання:  чи після тих пертурбацій якість нашого життя поліпшилася? Я маю на увазі добробут і статки тисяч й мільйонів громадян нашої країни, а не тих, про кого ви щойно подумали.

Розумію, що мої міркування жодним чином не вплинуть на подальшу долю Млинівського району. Однак в одному запевню всіх, хто переймається майбуттям рідного краю: так, наш  район зникне з адміністративної карти Рівненщини та України, але Млинівщина, як  географічна, історико-етнографічна, культурна родзинка нашої Рівненщини залишиться з нами. Зрештою, утверджується у своїй життєдіяльності Млинівська об’єднана територіальна громада – одна з найбільших у країні. Тим паче, з очевидним потенціалом для розширення своїх територіальних меж. І хтозна, чи після 2020 року її межі не збігатимуться з картою Млинівського району до 1959 року…


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews