Як вшановували пам’ять жертв Голокосту в поліських районах Рівненщини

27.01.2019 23:45   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Трагічна історія не оминула в часи Другої світової війни й Володимиреччину. У серпні 1942 року німецькі окупанти вчинили в урочищі Смолярня між Володимирцем та Жовкинями криваву бійню, винищивши за день майже три тисячі євреїв, які проживали у селищі та навколишніх селах. Згадуючи жертв тієї трагедії громада селища організувала в урочищі мітинг, пише Північ-інфо.

null
 Фото Північ-інфо

Ще один мітинг влаштували на місці масових розстрілів євреїв біля стадіону «Колос» у Костополі.

null
 Фото Північ-інфо

На Поліссі згадували ті трагічні дні, коли 24 серпня, серед населення містечка поліцаї розпустили чутки, ніби єврейське гетто, створене у Володимирці, переселяють на нове місце.

26-27 серпня 1942 року на Смолярні проходять так звані «громадські роботи» – чоловіки з Володимирця та навколишніх сіл під наглядом поліції копають чотири глибокі ями. 27 серпня комендант Велес віддає розпорядження господарям, що мають коней, наступного дня прибути до комендатури з підводами о 5-й годині ранку. А ввечері до Володимирця прибуло підкріплення – жандарми та поліція. Із Сарн прибуло відділення кулеметників «SS». Їх квартирують у гарнізоні.

null
 Фото Північ-інфо

28 серпня (в день Успіння Пресвятої Богородиці) євреїв із гетто почали заганяти на площу під приводом переселення. Не всі вірили, що їх переселяють. Тих, хто виявляв супротив, розстрілювали на місці, а тіла навантажували на підводи. Побачивши розстріляні тіла своїх одноплемінників, люди спочатку принишкли, а потім вибухнули істеричними криками та плачем. Дехто під час паніки прорвався поміж охоронців і втік.

Опівдні, під посиленою охороною, євреїв розділили на три колони і повели в ліс, в сторону Жовкинь. Вже тут, в урочищі Смолярня змушували роздягатись і підганяли до ями. З тих, хто не підкорявся наказу, силоміць стягували одяг, кидали обличчям вниз і розстрілювали. Далі приводили інших.

О 19 годині було розстріляно останню групу людей. Десь через годину, сюди пригнали чоловіків із лопатами засипати ями. 28 серпня 1942 року назавжди увійшло  історію Володимирця, як один із найтрагічніших днів, повідомляє Володимирецька РДА.

null
 Фото Північ-інфо

Джерело: http://piwnich.info

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews