В Україні зареєстрували інноваційні ліки проти туберкульозу

31.01.2019 13:28   Джерело: ukrinform.ua
Опубліковано : Наталія Рівненська
В Україні вперше зареєстровано новітній препарат деламанід для пацієнтів з розширеною резистентністю до протитуберкульозних препаратів.

«В Україні вперше зареєстровано сучасний протитуберкульозний препарат деламанід (Deltyba). Він критично важливий для комплексного лікування туберкульозу із розширеною резистентністю. За даними 2015 року, результати лікування пацієнтів із розширеною резистентністю до протитуберкульозних препаратів в Україні не перевершили 36,7%», - йдеться у повідомленні.

Експерти наголошують, що деламанід має кілька переваг над іншими протитуберкульозними засобами.

«Препарат безпечний для пацієнтів з ВІЛ-інфекцією, які отримують антиретровірусну терапію, та дітей із шести років. Він не має перехресної стійкості з будь-яким іншим протитуберкульозним препаратом, а також може застосовуватися для профілактичного лікування ТБ у контактних із хворим на лікарсько-стійкий туберкульоз із стійкістю до протитуберкульозних препаратів групи фторхінолонів», - зазначають у ЦГЗ.

Повідомляється, що у рамках державних закупівель за кошти 2018 року планується закупити близько 2 500 курсів деламаніду.

«Крім того, ЦГЗ подав запит від країни на отримання безкоштовної донаційної програми Агентства США з міжнародного розвитку на 3 268 курсів бедаквіліну. Це означає додаткові шанси для одужання пацієнтів. У масштабах країни в цивільному секторі бедаквілін стане доступний орієнтовно із січня 2019 р.», - зазначили у ЦГЗ.

Наголошується, що за дев’ять місяців 2018 р. кількість уперше зареєстрованих захворювань на туберкульоз, включно з його рецидивами, становила 19 893, або 47,1 на 100 000 населення, що на 1,9% менше аналогічного періоду 2017 р. (48,0 на 100 000).

Як повідомляв Укрінформ, ВООЗ повідомляє, що Україна належить до країн, де кількість хворих на мультирезистентний туберкульоз є однією з найбільших у світі. Крім того, Україна ввійшла до п’ятірки держав із найвищою кількістю зареєстрованих випадків ТБ із розширеною резистентністю - 1 097 випадків у 2017 р.

Мультирезистентний туберкульоз є формою туберкульозу, що резистентна (стійка) до щонайменше двох найбільш ефективних протитуберкульозних препаратів - ізоніазиду та рифампіцину. Це означає, що ці антибіотики не будуть ефективно діяти та вбивати бактерію.

В Україні виявляють понад 8 тис. хворих на мультирезистентний туберкульоз.

Також, за висновками експертів, Україна має найгірші в Європі показники щодо лікування туберкульозу. У нашій країні виліковуються лише 71% нових випадків та 38,6% випадків мультирезистентного туберкульозу. Щодругого пацієнта з мультирезистентним туберкульозом не вдається вилікувати.

За матеріалами https://www.ukrinform.ua 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ukrinform.ua