Рівненщина: ОПОРА звернулась до поліції для перевірки вимог безпеки дорожнього руху та правил благоустрою при встановленні агітаційних матеріалів

05.02.2019 08:33   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

1 лютого у місті Рівне, селищі Клевань,  селах Корнин та Колоденка  Рівненської області на рекламних двосторонніх конструкціях спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували друковані агітаційні матеріали кандидата на посаду Президента України Андрія Садового та звернулись до поліції для перевірки вимог безпеки дорожнього руху та правил благоустрою при їх встановленні.  

null
Фото Громадянська мережа ОПОРА

Зокрема, друковані агітаційні матеріали кандидата на пост Президента Андрія Садового, що мають написи «Андрій Садовий. Наступ 2019» виявлені:

    на виїзді з міста Рівне, вул. В’ячеслава Чорновола;

    у селищі Клевань, вул. Богдана Хмельницького;

    у селі Корнин, вул. Центральна, 41 – неподалік сільської ради; вул. Центральна – на виїзді з села біля зупинки;

    у села Колоденка, вул. Зелена, 53 – поблизу ресторанного комплексу «Айвенго».

Спостерігачі ОПОРИ звернулись до поліції із заявою про перевірки фактів порушення правил ведення передвиборчої агітації.

Відповідно до ч. 14 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється розміщення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, політичної реклами та повідомлень про перебіг виборчого процесу на пам’ятках архітектури, а також у місцях, де вони перешкоджають безпеці дорожнього руху.

null
Фото Громадянська мережа ОПОРА

Порушення даної норми може кваліфікуватися як адміністративне правопорушення, передбачене ст. 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно якої передбачено відповідальність за  порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами громадянином чи підприємствами – розповсюджувачами реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином.

Окрім того, згідно зі ст. 13 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» до об’єктів благоустрою належать місця загального користування, вулиці, дороги, провулки, узвози, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки та ін. При цьому, ч. 1 ст. 16 цього ж Закону забороняє самовільно встановлювати на об’єктах благоустрою об’єкти зовнішньої реклами, торговельні лотки, павільйони, кіоски тощо.

До зовнішньої реклами згідно ст. 1 Закону України «Про рекламу» відноситься реклама, що розміщується на спеціальних тимчасових і стаціонарних   конструкціях-рекламоносіях, розташованих   на  відкритій  місцевості,  а також  на  зовнішніх поверхнях будинків, споруд, на елементах вуличного обладнання, над проїжджою  частиною  вулиць  і  доріг.

А також відповідно до ст. 16 Закону України «Про рекламу» розміщення   зовнішньої   реклами  у  населених  пунктах проводиться на підставі  дозволів,  що  надаються  виконавчими органами сільських, селищних, міських рад, а поза межами населених пунктів – на підставі дозволів, що надаються обласними державними адміністраціями. Розміщення   зовнішньої  реклами  у  межах  смуги  відведення автомобільних  доріг  здійснюється  відповідно  до цього Закону на підставі   зазначених   дозволів,   які   оформляються  за  участю центрального органу виконавчої  влади, що  реалізує  державну політику у сфері дорожнього   господарства та управління автомобільними  дорогами,  або їх власників та центрального органу виконавчої  влади,  що  реалізує державну політику у сфері безпеки дорожнього  руху.

Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів також передбачає адміністративну відповідальність, згідно ст. 152 КУпАП.

Нагадаємо, 8 січня Центральна виборча комісія зареєструвала Андрія Садового кандидатом на посаду Президента України, суб’єкт висування – Об’єднання «Самопоміч».

Громадянська мережа ОПОРА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews