Рівненські літератори презентували літературно-художнє видання « Рівне літературне»

13.02.2019 19:55   Джерело: RvNews
Опубліковано : Віра Мельникова

Лютий 2019-го ознаменувався в літературному житті Рівного тим, що літератори днями презентували новий альманах «Рівне літературне». Презентація збірника відбулася у приміщенні Центральної міської бібліотеки ім. В. Г. Короленка.

Збірник виданий за сприяння Управління культури Рівненського міськвиконкому у відповідності із «Програмою розвитку книговидавничої справи та сприяння збільшенню книжкової продукції місцевих авторів у місті Рівне».

null
 Фото Віри Мельникової

Упорядник – письменник і журналіст Віктор Мазаний.  Книга видана видавництвом Рівненської обласної організації Національної  спілки письменників України «Оповідач».

На зустріч з літературною елітою Рівненщини завітали друзі, колеги, однодумці, юні шанувальники художньої творчості – учні  ВПУ № 1.

null
 Фото Віри Мельникової

 

null
 Фото Віри Мельникової

Презентацію відкрив упорядник нового альманаху Віктор Мазаний.  Він подякував видавництву «Оповідач» за якісно виконану роботу та Рівненському міськвиконкому, яка надала кошти на видання. Письменник звернув увагу на морально-етичні проблеми сучасних творів, неприпустимість використання на сторінках художнього твору ненормативної лексики. Закликав усіх письменників  писати гідні, високохудожні твори.

null
 Фото Віри Мельникової

Глибиною і щирістю вирізняється художня сповідь місцевих письменників і поетів. Авторами збірника є справжні майстри слова, лауреати авторитетних літературних конкурсів. До збірки увійшли різножанрові твори: оповідання, есе, уривки з прозових творів, вірші, байки, гуморески, твори-переклади.  

null
 Фото Віри Мельникової

Перед шанувальниками літератури виступили: Василь Басараба, Микола Береза, Ніна Дворницька, Валентина Люліч, Неоніла Диб’як, Зоя Дідич, Микола Кащук, Юрій Береза, Микола Панченко, Михайло Степанюк, Євген Шморгун, Вікторія Клементовська. Вони розповіли про історію і мету написання своїх творів, зачитали уривки з прозових творів, декламували вірші.

null
 Фото Віри Мельникової

Традиційним музичним додатком був виступ пані Валентини Люліч. Особливо припала до душі слухачам її пісня на слова поетки Ніни Дворницької «Душа».

null
 Фото Віри Мельникової

Безперечно, нове видання приречене на успіх. Несуєтне споглядання світу, глибокі філософські роздуми над проминальністю часу, поетичні медитації, майстерні метафоричні ототожнення вражають своєю глибиною і неповторністю.

null
 Фото Віри Мельникової

 У заключному слові голова обласної спілки письменників України в Рівненській області пані Ірина Баковецька-Рачковська, директор  видавництва «Оповідач» закликала письменників долучатися до видавництва наступного видання альманаху,  в якому публікуватимуться найкращі твори місцевих авторів.  Пані Ірина подякувала  за гарну організацію нинішнього дійства Вікторії Гупалюк.  Наголосила на тому, що Централізована бібліотечна система м. Рівного  є гарним партнером у літературній справі, яка багато робить для популяризації української художньої книги.  

null
 Фото Віри Мельникової

 Читання творів  нового альманаху, на мою думку, дарує читачеві відчуття причетності до реалій нашого життя, а також привідкриває  сенс існування людини на землі, виховує почуття патріотизму, сприяє духовному зростанню шляхетності душі.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews