Нам треба рухатися далі і забезпечити незворотність змін, - Володимир Гройсман

15.02.2019 12:37   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на засіданні Уряду презентував звіт за 2018 рік.

Представляючи його основні положення, Глава Уряду наголосив, що подібна презентація стала традиційною. Три роки поспіль Уряд вчасно інформує громадськість про зроблене і звітує перед Парламентом. Сьогоднішній звіт Кабінету Міністрів так само вчасно буде переданий до Верховної Ради.

«Ми робимо так, як пише закон, – сказав Володимир Гройсман. –  Нам треба рухатися далі і забезпечити незворотність змін. Що найбільш головне – аби люди відчували, що щось змінюється. Накопичення результатів дасть зміну усієї ситуації. Я хочу подякувати українцям – за витримку й терпіння, подякувати колегам-урядовцям. Завдань на 2019 рік багато, і є всі підстави з ними впоратися».

Як зазначив Володимир Гройсман, звіт – це не просто перелік виконаних проектів, а своєрідна ретроспектива змін в Україні. Їх результатом стало стабільне зростання економіки 12 кварталів поспіль, уповільнення інфляції та збільшення капітальних інвестицій. Так, за рік 957 об’єктів промисловості були побудовані або реконструйовані.

Економічне зростання, ефективне урядування, розвиток людського капіталу, верховенство права та фінансування сектору безпеки стали пріоритетами роботи Уряду у 2018 році.

«Ми маємо збалансовану бюджетну політику. Дефіцит бюджету минулого року склав 1,7%, державний борг знизився до 60,9% ВВП. Валютні резерви країни – найвищий показник за останні 5 років», – сказав Володимир Гройсман.

Важливий елемент змін – формування сприятливого ділового клімату. Так, рішеннями Уряду скасовані понад 700 застарілих нормативних актів, які лише створювали бар’єри розвитку для підприємців, а також запроваджено ризикоорієнтований підхід до системи нагляду. В дію введені нові будівельні норми. Сформовано план дій щодо зміцнення позицій у рейтингу Світового банку Doing Business.

Значну увагу Уряд приділяє питанням просування українського продукту на світовий ринок. За підсумками 2018 року обсяг експорту перевищив 53 млрд дол., а частка ЄС у загальному обсязі зовнішньої торгівлі зросла до 43%. Українські виробники користуються можливостями режимів вільної торгівлі. Нещодавно до переліку країн, з якими Україна має вільну торгівлю, доєднався Ізраїль.

Зрозуміло, що просування експорту вимагає і реформування роботи митної служби. Минулого року в Україні стартували комплексні зміни в роботі митниці, почала працювати кампанія #УкраїнаБезКонтрабанди. Це дало результат: за рік митні платежі зросли на 53,2 млрд грн.

Фундаментальною, за словами Володимира Гройсмана, стала політика зміцнення енергонезалежності України. «Ми не маємо закупівель російського газу, диверсифікована система отримання палива. І зараз маємо розвивати власний видобуток. Ситуація з виконанням плану поки що викликає занепокоєння, і треба зробити все, аби ситуація змінилася», - сказав Володимир Гройсман.

 У контексті оновлення енергетичної політики Уряд змінив систему надрокористування. Дані родовищ відтепер відкриті, а їх класифікація відбувається за міжнародними стандартами. У березні-квітні поточного року пройдуть перші прозорі електронні аукціони на отримання ліцензій у сфері надрокористування.

Значним попитом користуються ініціативи Уряду щодо ефективного споживання ресурсів. Так, минулого року обсяг «теплих» кредитів, які видаються домогосподарствам на реалізацію проектів енергозаощадження, склав 1,1 млрд грн. Цього року стартує Фонд енергоефективності. Він стане ще одним інструментом запровадження сучасних технологій економного та ефективного споживання.

«Ще один пріоритет – дороги. Я знаю, в якому стані ті дороги, які держава відремонтувала останніми роками. Загалом це близько 3800 км. І цього року ми маємо амбітні завдання, – сказав Володимир Гройсман. – Ми реалізували низку інфраструктурних проектів і збільшили свої логістичні можливості».

Глава Уряду звернув увагу на урядові програми підтримки агропромислового комплексу. Саме АПК формує майже 40% валютної виручки країни, а минулого року агровиробники зібрали рекордний для нашої країни врожай у 70 млн тонн. Попитом користувалися програми підтримки виробництв. Серед них: здешевлення техніки, відновлення тваринництва, допомога садівництву і пряма підтримка фермерів. Минулого року понад 7,5 тис. фермерських господарств отримали в якості такої підтримки 764 млн грн.

«Нові технології, які сьогодні приходять в АПК, дають нам можливість бути рекордсменами», – сказав Володимир Гройсман.

За матеріалами прес-служби РОДА.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews