Як працюватиме бізнес в умовах скасування мораторію на перевірки на Рівненщині?

16.02.2019 08:13   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Мораторій на проведення перевірок бізнесу завершився, тому цього року вони відновляться.

Втім, перевірки не будуть хаотичними, а матимуть впорядкований характер. Вони будуть проводитися згідно комплексного плану, який заздалегідь буде опублікований.

Як діяти бізнесу в умовах скасування мораторію, сьогодні обговорили під час круглого столу за участю представників бізнес-асоціацій, лідерів об’єднань підприємців, керівників служб, що здійснюватимуть нагляд за роботою бізнесу, громадськості.

За словами заступника голови ОДА Ігоря Тимошенка, заборона перевірок розпочалася з 2014 році. І для цього були певні підстави:

«Наша економіка в той час булав основному орієнтована на ринки країни-агресора. Саме тому необхідний був час на переорієнтацію економіки. І важливо, щоб бізнес не відчував ніякого дискомфорту в плані контролю з боку служб. Втім останнім часом до нас зверталися асоціації роботодавців, платників податків та й самі бізнесмени, щоб відновити справедливість. Адже склалася ситуація, що не всі підприємці працювали «по-білому», були такі й що зловживали цим. Саме тому розпочнуться планові перевірки. Але це – не каральні заходи, а, в першу чергу, відновлення справедливості та вимог, яких має дотримуватися кожен підприємець».

Комплекснийплан оприлюднений на Інспекційному порталі inspections.gov.ua. Більше тридцяти контролюючих органів оприлюднили проекти планів перевірок на 2019 рік. Кожен бізнесмен, зайшовши на Інтернет-ресурс може дізнатися, коли до нього прийдуть контролюючі служби. Це можна зробити, увівши назву, код ЄДРПОУ тощо.

«План заходів державного нагляду затверджує Державна регуляторна служба України. Окрім того, контролюючі служби за 10 днів повинні повідомити підприємство про проведення перевірки. Особа, яка це має здійснювати, повинна мати при собі посвідчення або направлення, використовувати уніфіковані форми актів», - пояснив Віталій Самсон, завідувач Сектору Державної регуляторної служби у Рівненській області.

Про досвід проведення таких заходів у Польщі розповіла Світлана Мороз, член Комітету підприємців малого та середнього бізнесу при ТПП України, керуючий партнер Юридичної компанії «Dictum»:

«У сусідній країні працюють так. Коли контролююча служба знаходить порушення, то спочатку виноситься припис про його усунення. І лише у разі невиконання цього, застосовуються примусові заходи. Таким чином, проводиться не лише каральнізаходи, а,в першу чергу, контролюється порушення».

Представники контролюючих органів – рятувальної та фіскальної служб, Держпраці, Держпродспоживслужби – розповіли про порядок проведення планових заходів при здійсненні господарської діяльності, способи оскарження дій та рішень, оформлення актів перевірок та порядок їх підписання.

Також під час круглого столу пропозиції щодо взаємодії бізнес-структур та контролюючих служб висловили й самі підприємці. Вони зазначили, що важливим є інформування бізнес-аудиторії самими службами про те, що повинні знати підприємці, аби уникнути порушень. Також запропонували впровадити інститут регіонального омбудсмена в області, який захищатиме права бізнесменів.

Усі учасники круглого столу схвалили Резолюцію, у рамках якої сформовано рекомендації щодо співпраці у сфері державного нагляду та контролю з дотриманням законодавства.

За матеріалами прес-служби РОДА.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews