Рівненський краєзнавчий музей долучився до флешмобу «Музейні таємниці»

21.02.2019 16:30   Джерело: RvNews
Опубліковано : Яна Замкова

З нагоди Міжнародного дня музеїв Міністерство культури України ініціювало проведення безстрокового флешмобу «Музейні таємниці». У рамках цієї акції українські музеї презентують унікальні експонати, які до цього часу знаходились в закритих спецфондах та були невідомі широкому загалу відвідувачів. Рівненський обласний краєзнавчий музей  долучається до  ініціативи Міністерства культури  «Музейні таємниці» та розповідає історію свого експонату, інформує сайт музею.

У фондах музею зберігається глиняна писанка XI-XII ст. з с. Хрінники Демидівського р-ну Рівненської обл. Експонат належить до колекції археологічних знахідок періоду Київської Русі (ХІІ ст.) Це рідкісна знахідка, адже до того писанки знаходили лише фрагментарно.

Писанка має форму невеликого яйця, виготовлена із глини стрічковим способом. У ширшій частині писанки розміщений невеликий отвір. Цим отвором вона настромлювалась на паличку під час нанесення поливи. В середині писанка пустотіла, в середині маленька кулька. Виріб виконаний у поліхромній техніці. Колір поливи зелений, на нього накладений орнамент у формі фігурних дужок.

Розмір: 3,5х4,0; Д-отвору: 0,4


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews