Рівненське ОСББ відібрали для тестування Фонду енергоефективності

26.02.2019 11:13   Джерело: RvNews
Опубліковано : Вікторія Синиця

В Україні таких ОСББ всього десять, і участь рівнян дуже знакова, адже саме Рівненська область утримує першість за залученням державних коштів за програмою Держенергоефективності.

«П’ятиповерхова будівля знаходиться на вулиці Замковій, 10 а. Тут проживає 66 мешканців, з яких кожен п’ятий – це людина з інвалідністю. Будинок ми вже утеплили. Температура повітря нині у приміщенні становить 25-27 градусів тепла. А мешканці не можуть регулювати мікроклімат у квартирах. Саме тому ми вирішили написати проект, щоб встановити індивідуальний тепловий пункт та регулювати подачу тепла. Також треба поміняти електрику», - розповідає голова ОСББ Галина Бовгира.

За її словами, у приміщенні нині працюють енергоаудитори та науковці. Вони обстежують технічний стан будинку, проводять розрахунки. Далі відбудеться експертиза проекту. А вже після того, розпочнуться будівельні роботи. Частину коштів відшкодовуватимуть за рахунок донорських грошей.

«Важливо, що енергоефективні заходи у будівлі проводитимуться в комплексі, а не поодиноко. Тобто буде здійснена її комплексна термомодернізація. Це дозволить не частково зменшити витрати енергоносіїв, а істотно їх економити, таким чином заощаджувати власні кошти за сплату «комуналки». Саме такий підхід закладений в основу роботи Фонду», - зазначив заступник голови ОДА Олександр Корнійчук.

Загалом головна мета програми «Перші ластівки» – протестувати механізм реалізації енергоефективних заходів клієнтів Фонду, до його офіційного запуску. Саме з цією метою було створено фокус-групу «Перших ластівок» з ОСББ, які погодилися на тестування майбутніх процедур Фонду для модернізації своїх будинків.

Нагадаємо, Фонд енергоефективності – це мультидонорський проект, створений задля співфінансування енергоефективних проектів ОСББ, починаючи від енергоаудиту і закінчуючи безпосередньо впровадженням ощадних заходів.

Бюджет Фонду – це кошти іноземних донорів та державні гроші. Основна відмінність від програми Держенергоефективності – це, з одного боку, проведення обґрунтованих звітом енергоаудитора заходів, з іншого – надання грантової допомоги ОСББ на усі витрати, що пов’язані з реалізацією проекту.

За матеріалами прес-служби РОДА.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews