Мінрегіон та Рада донорів узгодили спільні завдання реалізації ІІ етапу децентралізації

01.03.2019 12:13   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

В Україні, як відомо, стартував ІІ етап децентралізації. Пункт «прибуття» - чергові місцеві вибори в 2020 році на новій територіальній основі.

Для цього Україні необхідно вирішити низку важливих завдань – від підготовки необхідних законопроектів – до їх прийняття та реалізації. А це означає, що потрібна щоденна злагоджена робота усіх сторін – Уряду, парламенту, асоціацій органів місцевого самоврядування, донорської спільноти та експертів. Тож спільні завдання для реалізації ІІ етапу децентралізації сьогодні узгодили в Києві Мінрегіон та Рада донорів, яка об’єднує проекти та програми міжнародної технічної допомоги, які мають своїм завданням підтримку процесів децентралізації в Україні.

В’ячеслав Негода, перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ виокремив найважливіші завдання. Без їх вирішення подальше втілення реформи може опинитися під питанням. Зокрема він наголосив на важливості прийняття законопроектів, які внормують засади адміністративно-територіального устрою України та встановлять суб’єкта, який матиме повноваження приймати рішення щодо визначення територій територіальних громад сіл, селищ, міст.

«Є ряд інших законопроектів. Частина з них давно у парламенті очікують свого розгляду, частина - на стадії їх схвалення Урядом. Ще низка проектів законів зараз розробляється. Але без визначення правових засад адмінтерустрою і повноважного суб’єкта, що визначатиме території громад сіл, селищ, міст, рухатися буде складно. Тим більше, що в цьому році двічі будуть проходити загальнодержавні вибори – президентські, а потім парламентські. Для реформи це є турбулентною зоною, але пристебнімо ремені безпеки і рухаймося вперед», - закликав В’ячеслав Негода.

Представники міжнародної спільноти такі завдання назвали амбіційними. Водночас вони одноголосно висловили готовність і надалі спільно втілювати децентралізацію в Україні та підтримали відповідний план дій. Вони також наголосили на необхідності продовження тісної співпраці з парламентом, від рішень якого залежить прийняття законів – основи реформи.

Наступне засідання Ради донорів заплановане на ІІІ декаду травня.

За матеріалами прес-центру ініціативи «Децентралізація».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews