У Рівному багатоповерхівки опалює котельня без документів

06.03.2019 10:13   Джерело: vse.rv.ua
Опубліковано : Вікторія Синиця

Віднедавна в Україні з'явилась модна тенденція енергозбереження, модернізації та економії природніх ресурсів. Такий тренд суттєво зеншує витрати за комунальні послуги населення. Однак, аби встановити твердопаливний котел у власному будинку, він повинен пройти відповідні сертифікації, власник повинен отримати необхідні дозволи і опалювати будинок чим заманеться він теж не матиме змоги.

Пише сайт http://vse.rv.ua.

Проте, виявляється, ці правила можна обійти у разі, якщо це величезний котел для отоплення багатоповерхівок, та ще й у приватної фірми.

На позачергову сесію Рівнеради, без дотримання відповідних термінів, намагались винести питання «Про надання згоди на суборенду та на переміщення орендованого комунального майна». В цьому рішенні приватний ТзОВ «Рівнетеплоенего», що займається опаленням будинків рівнян у міських котельнях, просив надати їх в суборенду ще одному приватному підприємству «Рівнетеплосервіс».

Частину міського майна, тобто наповнення котелень (котли, вентилятори, пальники) для опалення газом - перемістити на склади ТзоВУ, аби приватна фірма могла встановити там котли твердопаливні або ж здійснювати там свою діяльність. Орендувати котельні бажає підприємство за адресою Чорновола 74В, Герцена 5А, Соборна 225-К. 

Однак, як виявилось, не маючи відповідних дозволів твердопаливний котел за адресою Герцена 5А вже встановлено і він працює. Мешканці мікрорайону почали бити на сполох після того як у повітрі став відчутним запах на кшталт паленої резини. Під час засідання однієї з комісій, де розглядалось це питання вони висловлювали своє обурення. Частина депутатів погодились з тим, що через певні порушення питання варто довивчити і розглядати на черговій сесії. 

Також, під час засідання позачергової сесії Рівнеради свої зауваження висловили ГО «Екоклуб». Вони говорять про те, що дозволів на роботу котельня не має, а також не пройдена належним чином процедура оцінки впливу на довкілля:

«Екоклуб» підтримує перехід на опалення на біомасі. Але він має відбуватися із дотриманням жорстких вимог природоохоронного законодавства. У випадку із цією котельнею нас непокоїть наступне: звернення мешканців мікрорайону, які скаржаться на дим, що йде з котельні. А також те, що намагаючись відшукати документи, видані органами місцевого самоврядування на експлуатацію котельні, нам вдалося знайти лише заяву про наміри. Це необхідний, але лише перший крок для використання нового котла. Заява про наміри жодним чином не дає дозвіл на роботу котельні та не замінює процедуру оцінки впливу на довкілля. Тому у нас виникають занепокоєння, що можливі неправомірні дії можуть призвести до дискредитації самої ідеї переходу на відновлювальні джерела енергії. Органи місцевого самоврядування повинні забезпечити дотримання усіх процедур та в разі порушень не надавати дозвіл на спорудження цього об'єкту», - коментують активісти.

Проект щодо будь яких дій стосовно цієї котельні відсутній в реєстрі оцінки впливу. Єдиний документ, що підтверджує перебудову котельні, журналістам vse.rv.ua вдалося знайти в газеті «Вісті Рівненщини». Це заява про намір «Рівнетеплосервіс». Однак, про який намір нині може йтися, якщо це підприємство офіційно не має жодного права знаходитись в котельнях міста. Депутати згоду на суборенду, можливо, нададуть лише на сесії 14 березня. А переобладнанням має намір зайнятися компанія зі статутним капіталом у 2000 грн.

Однак, керівник ТзОВ «Рівнетеплоенерго» Олександр Корчинський запевняв на комісії, що документи усі в порядку, а депутати лише повинні дати дозвіл на суборенду. Та переконує, що переобладнання котлів лише зменшить вартість тепла мешканцям Рівного.

Між тим, будь які порушення щодо викидів перевірять відповідні контролюючі органи:

Тим часом мешканці прилеглих будинків скаржаться на систематичне «зникнення» сміття, що ймовірно цілком може перетворюватись у котлах в їдкий дим з нової, поки «забороненої» котельні. Принаймі, до того часу, поки депутати не «узаконять» таку поспішну діяльність, навіть не отримавши для ознайомлення документи. А статись це може вже 14 березня на черговій сесії Рівнеради.

За матеріалами http://vse.rv.ua.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: vse.rv.ua