Рівняни сплачуватимуть за комунальні послуги по-новому

30.04.2019 19:54   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини
З травня в Україні вступають в дію нові правила оплати за комунальні послуги. Новий закон зобов'яже кожного громадянина, який має борги, сплатити додатково ще й пеню. Це 4% річних від суми боргу.

У випадку прострочки комунального платежу ви заплатите 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення. Наприклад, якщо прострочили 1000 гривень комунального платежу, то пеня за день складе 10 копійок. Але вона не може перевищувати розмір боргу. Також її не нараховуватимуть споживачам, яким держава затримала виплати субсидії чи пільг, або яким працедавець затримав зарплату – але це треба буде довести документом.

Кожен будинок зможе вибрати модель відносин із надавачами комунальних послуг. Споживачі зможуть вирішувати, які договори – прямі чи колективні – заключати з надавачами послуг, а також – обрати собі управителя або керуючого будинком. Людину або компанію, яка займатиметься обслуговуванням саме вашого будинку. А ваші гроші, які досі кожен мешканець платить на "утримання будинку і прибудинкової території" і які осідають десь у невідомих ЖЕКівських кишенях, будуть платитися конкретно вибраній самими мешканцями людині чи компанії.

Ввели і абонплату за комунальні. Її кожен будинок визначатиме самостійно. Це середня сума за місяць, яка потрібна на обов'язкові витрати.

За матеріалами https://ritm.tv/  


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews