Спільний проект презентували в Острозі Київський та Острозький музеї книги

01.05.2019 19:40   Джерело: RvNews
Опубліковано : Яна Замкова

Минулого тижня в Острозі, в Музеї книги та друкарства відкрили виставку, яка розповідає про мандри книг, авторів, друкарів і граверів Острога, Києва і Львова у XVI–XVIII століттях. Її назва – «На перетині шляхів».

 Це спільний проект Музею книги і друкарства України (Київ) і Музею книги та друкарства Острога. Представляли спільну працю директор КЗ «Державний історико-культурний заповідник м. Острога» Микола Манько, завідувачка Музею книги та друкарства м. Острога Світлана Позіховська та гості з Києва – Валентина Бочковська, директорка державного Музею книги та друкарства України, та Людмила Хауха, заступниця директора з наукової діяльності. Експозиція містить стародруки, інформаційні постери, монети, портрети й ікони тощо.

null
 Фото - Острог. Район

Тут можна дізнатися про мандри й роботу Мелетія Смотрицького, Єлисея Плетенецького, Тарасія Земки, Памви Беринди, Кирила Транквіліона Ставровецького, Тимофія Вербицького, друкаря Іллі, Петра Могили, Іоникія Галятовського, Никодима Зубрицького, Григорія Левицького та інших.

null
 Фото - Острог. Район

«Ця виставка показує незвичайну долю рідкісних книг, які служили справі єднання й порозуміння людей. Думаю, що експозиція, яка працюватиме впродовж кількох місяців, приверне увагу і острожан, і чисельних відвідувачів наших музеїв та стане непересічною подією в житті музейного співтовариства», – зауважив Микола Манько.

null
 Фото - Острог. Район

Гостя з Києва Валентина Бочковська розповіла, що спочатку ідея виставки зародилася як історія мандрів книгодрукарів між Києвом і Львовом. Однак, як додає Світлана Позіховська, ця розповідь була б неповною без представлення центру освіти й культури – Острога. Не дивно, що окрема вітрина на виставці присвячена саме книговодавничій справі в Острозі. Насамперед зазначимо, що тут уміщено портрет князя Василя-Костянтина Острозького (художник – Валентин Колонтай), написаний в оригінальній техніці. Також представлено унікальні історичні документи, наприклад, грамоту королеви Анни Ягелонки (1582 рік), яка посвідчує князю В.-К. Острозькому право власності на село Шепет, із оригінальною сургучевою печаткою на червоному воску; монети – польські злоті – часів князя. З-поміж стародруків представлено Острозьку Біблію 1581 року, «Лексикон» Памви Беринди, перепис дерманських монахів із книги Василія Великого (XVII століття).

null
 Фото - Острог. Район

Наскрізною ниткою експозиції є мандри друкаря Івана Федоровича та його реманенту (Москва – Заблудів – Львів – Острог – Київ).

null
 Фото - Острог. Район

Охочі помандрувати з унікальними стародруками зможуть оглянути експозицію до 1 вересня 2019 року в Музеї книги і друкарства Острога.

null
Фото - Острог. Район

 Джерелоhttps://ostrog.rayon.in.ua


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews