77-річна бабуся Марія із села Малий Шпаків на Рівненщині видала сім книг казок та віршів

21.05.2019 16:36   Джерело: RvNews
Опубліковано : Віра Мельникова

19 травня в приміщенні Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки (відділ мистецтв) відбулася радісна приємна подія – презентація книг незвичайної авторки Марії Бережнюк, нашої землячки, уродженки села Малий Шпаків, що у Рівненському районі. Незвичайної, бо бабуся у свої 77 років плідно працює в літературній сфері: пише і видає чудові казки й вірші.   

null
 Фото Віри Мельникової

Пані Марія пригадує, що в  дитинстві любила вигадувати та розповідати різні історії, а в юнацькі роки писала вірші. Потім було життя сповнене щоденної праці і турбот. І лише вийшовши на заслужений відпочинок, цілком присвятила себе творчості. Тому з невтомною наснагою й великим натхненням пані Марія створює цікаві дитячі казки, пише оповідання.

null
 Фото Віри Мельникової

Всі її твори, оригінально-своєрідні: вроджена багата уява авторки й елементи фольклору утворюють симбіоз фантастичного і привабливого світу, де діє Добро і Зло, де живуть маленькі хлопчаки і дівчатка, які мріють про щастя свого народу, які готові допомогти людям, щоби їх країна була найкращою у світі.  Казки бабусі Марії глибоко філософські і повчальні.  В її доробку вже сім книжок: «Мої літа, любов і печаль» (2007 р.), «Божа дорога» (2007 р.), «Сніговий хлопчик» (2011 р.), «Казки» (2014 р.), «Казки Марії» (2018 р.), «За Україну молюсь» (2018 р.) «Калиновий сум» (2016 р.).

null
 Фото Віри Мельникової

Ведуча заходу Галина Конарчук розповіла присутнім про життєвий шлях Марії Бережнюк, зауваживши, що «лише щира людина з добрим серцем і великою душею може створювати такі мудрі й добрі казки, оповідання й вірші. А їх у авторки більше трьохсот».

Сама письменниця вважає, що її книги навчають дітей замислюватись над своєю поведінкою, бути спостережливими і орієнтуватись у нашому світі, розрізняти добро і зло.

null
 Фото Віри Мельникової

З вітальними словами виступили члени літоб’єднання «Поетичне коло» Євгенія Гембаровська, Софія Шевчук, Віра Мельникова, Віра Пивовар. Всі вони відмітили самобутній талант письменниці-казкарки, своєрідну філософську спрямованість її творів. Виказали думку, що її творчість ґрунтується на національній автентичності мистецтва казкарства: лісовики, мавки, королі, князі й лицарі, злі чаклуни, дракони і прекрасні принцеси – головні герої її творів. Дітям  цікаво про таке читати і кожна казочка має ще й ненав’язливий повчальний зміст.

null
 Фото Віри Мельникової

Справжньою прикрасою свята були виступи учнів Рівненської музичної школи за числом 2 (керівники Ольга Костюк, концертмейстер Олена Місечко). Дитячий хор виконав пісні «Колискова для малят», «Старий рояль» та інші. Потішили присутніх своїм співом юні співаки: Соломія Данилюк, Ольга Панасюк, Ангеліна Сачук та Артем Костюк.

null
 Фото Віри Мельникової

Вдячні шанувальники творчості пані Марії побажали бенефіціянтці доброго здоров’я й наснаги у написанні нових творів.

null
Фото Віри Мельникової

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews