На Рівненщині батька двох малолітніх дітей підозрюють у незаконному переправленні осіб через державний кордон України

22.05.2019 23:50   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Йому та двом спільникам, якщо органи досудового розслідування доведуть їх вину, загрожує тюремний строк від 7 до 9 років, з конфіскацією усього належного їм на праві власності майна.  

У ході судового розгляду з’ясувалося, що 30-річний мешканець одного з сіл Зарічненського району П. упродовж квітня на території Рівненської області підшукав двох громадян, які з певних причин не можуть перетнути кордон у встановленому законом порядку, та запропонував переправити їх до Білорусі в обхід контрольно-пропускного пункту за винагороду: 600 доларів США з кожного.

24 квітня цього року близько 18 години 30 хвилин громадянин П., будучи добре обізнаним з місцем проходження лінії державного кордону та місцями можливої відсутності прикордонних нарядів, діючи за попередньою змовою групою осіб з громадянами П. та М., отримавши 1 200 доларів США, автомобілем доставили їх в село Іванчиці Зарічненського району, де мали доправити двох чоловіків на човні на інший берег водойми. Однак близько 23-ї години підозрюваних та їх «клієнтів» в лісі неподалік озера затримали співробітники СБУ й поліції.

Уже наступного дня громадянину П. та його спільникам повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинене організованою групою осіб, з корисливих мотивів). Санкція цієї статті передбачає покарання у виді позбавлення волі строком від 7 до 9 років з конфіскацією транспортних засобів або інших засобів вчинення злочину, з конфіскацією майна.

26 квітня 2019 року Рівненський міський суд відмовив у задоволенні клопотань слідчого про застосування до кожного із трьох підозрюваних запобіжного заходу у виді тримання під вартою та ухвалив рішення про застосування запобіжного заходу — цілодобового домашнього арешту кожному.

В ході розгляду апеляційних скарг прокурора, у яких він просив ухвали слідчого судді Рівненського міського суду від 26 квітня 2019 року скасувати та постановити нові, якими задовольнити клопотання слідчого про застосування до підозрюваних запобіжного заходу у виді тримання під вартою строком на 60 діб, з одночасним визначенням застави в межах 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб — 153 680 гривень кожному.

Залишаючи ухвали місцевого суду без змін, апеляційні скарги прокурора — без задоволення, Рівненський апеляційний суд виходив з того, що прокурор ні в апеляційних скаргах, ні під час апеляційного розгляду не довів необхідності обрання підозрюваним найбільш суворого запобіжного заходу у виді тримання під вартою, а також недостатність застосування цілодобового домашнього арешту. Крім того, встановлено, що підозрювані мають міцні соціальні зв’язки та належним чином виконують покладені на них процесуальні обов’язки.

Джерело: https://rva.court.gov.ua


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews