Віра Мельникова

Віра Мельникова

Філолог, письменниця, член літоб’єднання «Наше коло» при НСПУ, блогерка

XIV Вcеукраїнський фестиваль «Весняний первоцвіт» відбувся у Рівному

29.05.2019 06:40   Джерело: RvNews
Автор : Віра Мельникова

Не встигаю дивуватися: яка ж багата наша країна на талановитих дітей! З різних куточків України злетілися, як пташенята, талановиті діти, юнаки та юнки до нашого міста на щорічний фестиваль пісні і танцю «Весняний первоцвіт», що відбувався 24-25 травня під егідою Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури і туризму України, за сприяння підтримки Управління культури і туризму міськвиконкому м. Рівного, а також РДГУ – Інституту мистецтв. Організатором і координатором святкового дійства було Рівненське обласне відділення Національної  всеукраїнської музичної спілки (голова – заслужений працівник культури Андрій Семенович Пастушенко).

Ціль, яку ставили перед собою організатори фестивалю,  це популяризація української естрадної, класичної (твори українських композиторів-класиків) та народних пісень і сучасних народних танців, підтримка молодих талантів та надання можливості реалізації творчого потенціалу молоді, прищеплення та збагачення естетичного культурного смаку, а також відкриття нових імен виконавців України.

null
 Фото Віри Мельникової

Два дні учасники фестивалю демонстрували свій вокальний і танцювальний хист спочатку перед поважним професійним і суворим журі: голова – Чепелюк Василь Адамович, члени журі – Кавун Віктор Миколайович, заслужений артист України, професор Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв; Швидків Галина Романівна – заслужений працівник культури України, доцент Інституту мистецтв РДГУ; Бунь Борис Степанович – заслужений працівник культури Республіки Польща, голова Асоціації діячів хореографії РОВ НВМС, керівник танцювального ансамблю  «Вербонька». Директор фестивалю Пастушенко Андрій Семенович – заслужений працівник культури України, професор Інституту мистецтв РДГУ, голова РОВ НВМС.

null
 Фото Віри Мельникової

Наступного дня, 25 травня, у Залі органної та камерної музики відбувся гала-концерт. Найкращі виконавці тішили присутніх своїм чудовим співом і неперевершено прудкими запальними танцями. Ведуча гала-концерту заслужена артистка України Галина Цьомик  з артистичною виразністю розповідала про колективи і окремих учасників фестивалю, оголошувала кожен номер концертної програми з притаманним їй оптимізмом і завзятістю.

null
 Фото Віри Мельникової

Гала-концерт розпочався з вітального слова Андрія Пастушенка, який зауважив, що цьогорічний конкурс ще раз довів, що Україна багата на молоді таланти, дуже важко було визначити переможців через те, що майстерність виконання майже усіх конкурсантів була досить високою.

«Якщо в українців є такий вроджений запал, патріотичний дух і талант, то я впевнений, що ми переможемо на усіх фронтах», − резюмував директор фестивалю.

null
 Фото Віри Мельникової

В урочистій атмосфері вручали нагороди переможцям. Голова журі Василь Чепелюк вручив дипломи 1-го ступеня багатьом учасникам фестивалю.

Усі виступи оцінювались за критеріями: художній рівень, самобутність виконання, актуальність, жанрова різноманітність. Журі визначало переможців у кожній номінації та в кожній віковій групі. Дипломанти були нагороджені пам’ятними призами та почесними грамотами. Отримав нагороду і зразковий хор  молодших класів «Камертон» Рівненської дитячої музичної школи за числом 2 (викл. Олена Огонь, концертмейстер Наталія Ковба).

null
 Фото Віри Мельникової

Гран-прі фестивалю виборов вокальний ансамбль «Классікус» з Рівненської ДМШ за числом 2 (муз. Андрія Пастушенка, сл.  Ніни Шугніло «Лелеченьки», викл. Тетяна Мись, концертм. Наталя. Савченко). Злагоджений спів, високе майстерне виконання сподобалось глядачам, які вдячно нагородили юних артистів дружніми оплесками.

null
 Фото Віри Мельникової

I-е місце посів зразковий хор «Глорія» з Сарненської ДМШ (викладач Галина Пономаренко). Чудовий спів колективу зачарував увагу поціновувачів української пісні.

У сольному співі I-е місце по праву виборола дівчинка з Луцька (Палац учнівської молоді) − Збірі Аміна Мохамед Наджиб, яка зробила справжній дарунок слухачам, проспівавши пісню «Моя Україно». Її приємний дзвінкий голос, емоційність виконання та патріотичний запал  полонили почуття присутніх.

null
 Фото Віри Мельникової

I-е місце журі також надало Яні Вознюк з Тернопільщини за виконання пісні «Голубка» (викл. Н. Поліщук). Сильний голос, виразність і артистичність виконання дівчини не залишили байдужими глядачів.

Вражаючими, емоційними і високомайстерними були виступи усіх учасників гала-концерту, але особливо рясні оплески глядачі подарували юним співачкам Вознюк Яні з Тернопільщини (Лановецький районний будинок культури, Лебедєвій Сабріні та Кравченку Денису з Кременецької школи мистецтв ім. М. Вериківського, Мужилко Людмилі та  Гордієнко Анастасії з Нововолинського центру дитячої та юнацької творчості, Геновій Єві з Костополя (ЗОШ  № 3) та іншім. Глядачам сподобались виступи зразкового вокального ансамблю «Паросток» з Нововолинська та вокального ансамблю «Перлинка» з Луцька.

Надзвичайно приємно було бачити  юних учасників концерту в гарних різнобарвних костюмах, які  відображали етнічні особливості національного вбрання   різних регіонів України.

Потішили глядачів яскравим феєричним видовищем тріо виконавиць східного танцю «Зірочки Сходу» (зразковий колектив східного танцю зі Здолбунова, викл. Катерина Верещук).

Організатори фестивалю доклали багато зусиль щодо організації такого значущого культурно-мистецького заходу, який уже став традиційним у нашому місті завдяки діяльності  Рівненського обласного відділення національної всеукраїнської музичної спілки,  особливо безпосереднім ентузіастам і пропагандистам української естрадної, класичної  та народної пісні − заслуженому працівникові культури, професору Пастушенку Андрію Семеновичу; кандидату педагогічних наук, старшому викладачеві Інституту мистецтв РДГУ Пастушенку Любомиру Андрійовичу, та й усій команді колег і сподвижників, яка робить велику серйозну справу.

null
 Фото Віри Мельникової

Кожного року все нові і нові талановиті діти, юнаки і дівчата з нетерпінням чекають травневого фестивалю, щоби, як кажуть, «побувати серед людей і показати себе».

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews