Унікальний «Кобзар» з’явився в Острозькому Музеї книги

08.06.2019 23:30   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

У колекції Музею книги і друкарства Острога з’явився новий експонат. Унікальна книга стала доповненням водночас двох колекцій – книжкових мініатюр і «Кобзарів» Тараса Шевченка. Про це повідомило місцеве джерело - сайт Острог. Район.

Презентація новинки відбулася в п’ятницю, 7 червня. Мініатюрний вишитий «Кобзар» подарувала музею рівненська майстриня Олена Медвєдєва. На творчій зустрічі, крім музейників та зацікавлених містян, побували учні Острозької ЗОШ №3.

null
 Фото - Острог. Район

Спочатку завідувачка музею Світлана Позіховська розповіла юним відвідувачам про книги й те, як їх виготовляли в давнину. Гостя Олена Медвєдєва приїхала до Острога з подарунками – книгою з добіркою інтерв’ю «Дванадцять облич радості» та вишитим примірником найвідомішої книги Т. Шевченка.

null
 Фото - Острог. Район

Майстриня розповідає, що це перше видання «Кобзаря» як мініатюри. Книга цілком відповідає світовим стандартам мініатюр – її вага лише 70 грамів, а висота обкладинки – 9,2 сантиметри.

null
 Фото - Острог. Район

«Кобзар» виготовлений на лляному полотні. У ньому вміщено уривок із поезії «І мертвим, і живим…». Крім того, кожна сторінка оздоблена візерунками Олени Пчілки, тобто візерунками великої Волині.

null
 Фото - Острог. Район

Як повідомив Анатолій Хеленюк, науковий співробітник музею, книга буде поміщена до експозиції книжкових мініатюр і її зможуть побачити всі охочі.

null
 Фото - Острог. Район

 

null
 Фото - Острог. Район

Джерело: https://ostrog.rayon.in.ua


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews