На Зелені свята на Рівненщині втопилося семеро

Пам'ятаймо приказку "Береженого й Бог береже" та дотримуймося правил поведінки на воді

24.06.2019 21:47   Джерело: RvNews
Опубліковано : Любомир Тлумак

Останнім часом на Рівненщині, як і в інших регіонах України різко зросла кількість утоплень та інших нещасних випадків на водоймах. Учора в селі Радиславка Рівненського району з водойми дістали тіло місцевого жителя. Про це Суспільному повідомив керівник обласної рятувальної служби на водних об’єктах Анатолій Якимчук. 

Потопельник – 1993 року народження, водолазів, аби дістати тіло, цього разу не залучали, – повідомив Анатолій Якимчук. І додав, що це 21 випадок утоплення за цей рік, а збільшення кількості нещасних випадків на воді рятувальники зафіксували на Зелені свята минулими вихідними.

Нагадаємо, тоді втопилося семеро людей. Більшість із них були напідпитку. Нещасні випадки сталися у Зарічненському, Дубровицькому, Сарненському, Корецькому та Дубенському районах.

Лише за 3 дні у нашій області втопилося 14 осіб. Як не прикро, але серед потопельників чимало дітей. 

Потрясла Рівненщину недавня новина, що у водоймі, поблизу Хмельницької АЕС неподалік села  Півнева Гора  Ізяславського району втопився 4-річний малюк з села Біла Криниця, що під Рівним.

А в озері села Вербівка, що в Дубровицькому районі, знайшли тіло хлопця, який зник напередодні. Антона Присяжного з села Берестя кілька діб шукали односельці, поширювали оголошення у соцмережах. Однак знайти його живим не вдалось. 

 «На жаль, люди гинуть як у  річках та озерах, так і в копанках. Так на березі озера біля Дубровиці компанія вночі сиділа, відпочивала… Один з друзів десь відлучився і пропав. Вранці його тіло знайшли в озері. Якщо узагальнити, то нещасні випадки найчастіше  трапляються у місцях, не обладнані для купання і відпочинку, де немає рятувальних постів. 80 відсотків  з числа загиблих перебувало у нетверезому стані», – розповідає начальник обласної рятувальної служби на водних об’єктах Анатолій Якимчук та нагадує про основні правила безпеки на воді, яких повинні дотримуватися всі - і дорослі, і діти.

  • Тож тим, хто збирається відпочивати на річках, ставках та озерах, або ж навіть на море поїде, варто пам’ятати, що основними умовами безпеки є правильний вибір і обладнання місць для купання.
  • Дітей треба вчити плавати, але наполягати на суворому дотриманні правил поведінки під час купання і катання на плавзасобах. Дітей під час відпочинку треба постійно пильнувати, адже їхня поведінка біля води і у воді не передбачувана. Одна упущена хвилина може вартувати життя. Відпочинок на водоймах дозволяється тільки у спеціально відведених місцевими органами влади та обладнаних для цього місцях. 
  • Не лізьте у воду в незнайомому для вас місці, уникайте водойм зі швидкою течією, не заходьте у воду напідпитку, ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо Ви не впевнені у своїх силах.
  • Купаючись біля «дикого пляжу» чи у незнайомому місці – не пірнайте з берега, гірки, дерев...
  • У воду слід входити не поспішаючи, обережно пробуючи дно ногою. А купатися краще там, де є рятувальні служби.
  • Для тих хто добре плаває, варто до плавок і купальників прикріпити шпильку: якщо раптом далеко від берега зведе руку чи ногу судома, укол шпилькою допоможе відновити еластичність м’язів.
  • Хоча від далеких запливів краще утриматися: переохолодження – головна причина трагічних випадків. Навіть на рівнинних річках є чимало ям і вирв, особливо біля піщаних кіс, під берегами, де особливо полюбляють купатися діти.
  • null
    Фото з мережі Інтернет


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews