Віталій Тарасюк

Віталій Тарасюк

журналіст, репортер з Млинова

Чому ми недовголітні під сонцем?

Невже байдужі? Чи, може, ліниві?

01.07.2019 23:20   Джерело: RvNews
Автор : Віталій Тарасюк

Тривалість життя в Україні на цю пору лишається найнижчою в Європі, констатує представниця Інституту соціології НАНУ Ольга Іващенко. Крім того, вона вказує на найбільшу в Європі різницю в тривалості життя чоловіків і жінок: жінки тепер живуть в середньому 77 років, чоловіки – 67.

Три тижні, нещодавно проведені на Сардинії в Італії, спонукали до певних розмислів. Середня тривалість життя там становить 81,9 року (84,9 — жінки та 78,9 — чоловіки). Сардинія - одна з так званих «Синіх Зон» — територій, де середня тривалість життя набагато більша,  ніж в інших місцях. Сардинці разом з рюкюсцями (Японія) мають найбільший відсоток людей у світі, яким більше 100 років. Головні причини такого довголіття: генетичні особливості сардинців, спосіб життя, зокрема правильне харчування та соціальна структура.

null
Фото автора

Однак, як на мене, у цій статистиці приховано чимало інших  нюансів, які визначають наш вік на землі. Поведе мову лише про один із них – фізкультуру і здоровий спосіб життя. Скільки не агітуємо про користь руханки, але, на жаль, долучається до неї відносно небагато людей. Хоча цю важливу для нашого здоров’я і довголіття справу народ навіть закарбував у прислів’ях та примовках: більше різних рухів – доживеш до онуків, пішки ходити – довго жити та інших. Однак і народна мудрість масово  не навернула нас до здорового способу життя. Через зневіру? Байдужість до тривалості часу під сонцем?

Куди біжать бабусі з дідусями?

У цьому компоненті радив би брати приклад з італійців. Відразу по приїзді звернув увагу на те, що повсюдно старе і мале біжить чи йде у помірному темпі, їде на роликах, велосипедах. Зазвичай люди старшого віку гуртуються в групи і вирушають на пробіжку містом чи поза населеним пунктом. Нерідко можна побачити і аматорів північної чи скандинавської ходьби.

На набережній у Кальярі на спеціально відведеній доріжці розкошують велосипедисти та й любителів покататися на роликах вистачає. А на пляжі хіба що в полудневу спеку пустують майданчики для пляжного волейболу чи тенісу: в інший час там нуртують цікаві спортивні баталії аматорського, але близького до професійного рівня. Звернув увагу також і на те, як чимало юнаків шкільного віку вправно жонглюють футбольним м’ячем. Інколи це жонглювання нагадує високу мистецтво, а не просто пляжну розвагу. М’яч – у кожній молодіжній компанії.

До речі, абсолютна більшість молодих людей – стрункі і підтягнуті. Як кажуть, неозброєним оком помітно, що активно займаються спортом. Із зайвою вагою – одиниці. І то, мабуть, через певні фізіологічні особливості. На узбережжі моря літні люди постійно звершують піші прогулянки: і засмага, і великий плюс до самопочуття. Очевидно, що саме здоровий спосіб життя додає сардинцям десяток років середньої тривалості життя порівняно з українцями.

null
Фото автора

Крім того, італійці змістовно і з користю для здоров’я проводять вільний час. Не вживають міцних алкогольних напоїв, відвідують, скажімо танцювальні гуртки,  а потім демонструють гармонію рухів під час розваг. Двічі на тиждень ходять на репетиції, як у спортивну секцію. До, речі, заразилися танцями і колишні млинівчани. Тим приємніше було спостерігати за їхніми граціозними рухами.

Кринична корба замість… гантелів

А що в нас? У Млинові маємо чудовий стадіон, пляж, модерну доріжку в сквері біля парку, тренажери ледь не на кожній вулиці, однак долучаються до систематичних занять фізкультурою одиниці. А в селах можуть і покепкувати над тими, хто, скажімо, бігає кроси. Якось в одному із сіл один чоловікіронізував над сусідом: мовляв, у криницю прилаштував електродвигун для закачування води, а сам займається гантельною гімнастикою. На його думку,  доцільніше крутити корбу замість гантелів.

Зрозуміло, що за кордоном чимало своїх проблем. І п’яниць, кажуть, там також вистачає, хоча не зустрів жодного. Мабуть, ходили різними дорогами. Але здоровий спосіб життя – це та родзинка, яку варто запозичити, пропагувати і вкорінювати у наш спосіб життя. Кажу про це не тому, що помудрішав, бо колись і сам чарки не цурався. Хоча до спорту тягнувся завжди. Наголошую на цьому тому, що нікому не будуть зайвими десяток років на землі  понад середню тривалість життя. Тож заради цього, заради добрих справ, які зможемо звершити у цей «додатковий час»,  варто долучатися до життєствердної справи.

А на завершення така інформація. У Кальярі один дядько попросив млинівчанку знайти доглядальницю за… 114-річною мамою. Очевидно, що ця італійка – одна з найстарших людей нашої планети. Дай Боже, аби і в Україні на кожному кроці тішили нас своєю життєвою мудрістю, досвідом і світлим розумом вітчизняні довгожителі.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews