На Рівненщині створюють Стратегію розвитку до 2027 року

12.07.2019 08:13   Джерело:
Опубліковано : Вікторія Синиця

Замість невідомого майбутнього – чіткий та зрозумілий план розвитку Рівненщини.

Нині в області працюють над створенням «дорожньої карти» регіону до 2027 року. Документ має назву Стратегія розвитку.

«Рівненщина рухається в бік розвитку і ми хочемо його спланувати з 2020 до 2027 роки. Діюча Стратегія завершується. Тому необхідно розпочати роботу над новою. Стратегія необхідна для підвищення конкурентоспроможності регіону в умовах глобалізації. Окрім того, вона створює передумови для отримання фінансової допомоги від держави і міжнародних донорів. Стратегія, по суті, «задає рамки», а вже під них реалізуються проекти впродовж всього періоду», – зазначив в.о.голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко.

Процес розробки документу має бути максимально публічним та прозорим. Тож відбувається із залучення не лише представників влади, а й науковців, бізнесменів, експертів громадських організацій та асоціацій. Саме їм сьогодні презентували результати аналізу соціально-економічного розвитку Рівненської області.

За словами керівника Агенції регіонального розвитку Рівненщини Олександра Процюка, область має вигідне географічне положення, хороші природні ресурси, логістику, достатнім є й людський капітал. Ці конкурентні переваги вирізняють потенціал нашої область серед інших регіонів.

«Ми розпочинаємо формувати стратегічне планування, яке орієнтовно закінчимо наприкінці року. Під час сьогоднішнього засідання, роботи у групах ми повинні визначити ті галузі, які дозволять економіці регіону більш активно розвиватися. Важливим є залучення до цього процесу бізнесменів, науковців і керівників громад. Їхня спільна робота дозволить виробити сучасні інноваційні рішення, що можуть стати драйвером для нових конкурентних видів діяльності», – зауважив Олександр Процюк.

В свою чергу радник з питань планування регіонального розвитку та впровадження проектів Програми “U-LEAD з Європою” Василь Кашевський розповів, що головною особливістю стратегічного планування розвитку власної території має стати smart-спеціалізація:

«Це європейський підхід і передбачає розвиток видів економічної діяльності, які мають інноваційний потенціал з урахуванням унікальних переваг регіону. Його мета – перетворити економіку регіону в більш ефективну саме в глобальному світі».

Він додає, що smart-спеціалізація була запроваджена в 2015 році, втім була підмінена традиційними підходами – це будівництво та ремонти соціальних закладів без прив’язки до регіональної стратегії розвитку. Натомість зусилля мають спрямовуватися на активізацію «м’яких» проектів або ж з розвитку людського капіталу. Тобто тих, що генерують додану вартість, нові робочі місця, що в цілому забезпечать розвиток регіону.

Тож саме з урахуванням таких підходів стратегію розвитку області обговорили у групах. Їх учасники визначили сильні та слабкі сторони, можливості та загрози розвитку Рівненської області для проведення SWOT – аналізу.

Усі напрацьовані пропозиції будуть узагальнені та обов’язково представлені на обговорення громадськості.

За матеріалами прес-служби РОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: