Проект у Млинові патронуватиме уряд Данії

Створення молочного кластеру стане початком реанімації переробної промисловості нашого краю

12.07.2019 13:45   Джерело: RvNews
Опубліковано : Віталій Тарасюк

Уявіть, що на території технолого-економічного коледжу працює  виробничий модуль з переробки молока із найсучаснішим обладнанням ізраїльського виробництва.

Щодоби підприємство переробляє 1,5 тисячі літрів молока і задіяні у цьому процесі лише чотири працівники, які пройшли курс підготовки у тому ж таки Ізраїлі. Виготовлена продукція надходить безпосередньо у їдальні садочків та шкіл громади, а також реалізується у торговельному центрі. До слова, тут працює фахівець, який також проходив підготовку за кордоном та виготовляє різні смаколики з кисломолочної сировини та продукції переробного модулю. У меню - напрочуд багатий вибір страв із сиру, кисломолочних продуктів, молока…

У коледжі відкрився  факультет підготовки фахівців із технології виробництва та переробки продукції тваринництва, тобто м’яса й молока.  Окрім того, за направленням обласного та районного центрів Державної  служби зайнятості тут перекваліфіковуються та здобувають робітничі професії  у галузі переробки та заготівлі молока.  Заняття не лише теоретичні, а й практичні на сучасній науково-технологічній базі.

Сировиною виробничий комплекс забезпечує не тільки молочне стадо господарства коледжу, а й сільське молоко з навколишніх старостинських округів: Берегівського, Новинодобрятинського, Владиславівського. Там створені приймальні пункти, де проводять не лише лабораторний аналіз продукції: тут і ветеринарна аптека з кваліфікованим фахівцем, пункт штучного осіменіння та «швидка ветеринарна допомога» працівників ветеринарного відділення з портативним апаратом УЗД та рентгеном.

А ще здавач молока матиме змогу за здану сировину одержувати готову продукцію для подальшого споживання чи реалізації – тобто виробник  стане власником свого!

Гадаєте автор фантазує? – зовсім ні!  Нещодавно в Рівному був укладений договір з уповноваженим Уряду Данії про фінансування та патронат цього проекту з очільниками Млинівської громади та директором коледжу В’ячеславом Яцкевичем. Зазначу, що спочатку робоча група з розробки цього документа, до якої входили представники інституцій двох країн, засідала у представницькій залі навчального закладу. Тоді фахівці уточнювали не тільки однозначність формулювань пунктів угоди, а й пунктуаційні знаки у ній, узгоджували позиції, аргументували своє бачення. Договір підготували  впродовж двох тижнів, що свідчить про високий рівень професіоналізму виконавчого персоналу.

 Проект розрахований на два роки: наступного літа має запрацювати  виробничий блок. І поки представники громади  втілюють в життя  організаційно-фінансові питання, у коледжі розпочинається реконструкційно-будівельний процес – приміщення мають бути готовими до надходження обладнання та оснащення. До слова, тендерні закупівлі проводитиме Торгова палата. Зважаючи на швидкі темпи реалізації проекту, зволікати ніколи.    

- Ми готові до нововведень та роботи у нових умовах, - розповів директор коледжу В’ячеслав Яцкевич, - залишилося адаптувати до вимог методику викладання та скоригувати навчальні плани. Загалом для нас це нововведення – суттєва перспектива розвитку і росту. Зробимо усе від нас залежне для його реалізації…

Зрештою, такий  бізнес-інкубатор стане суттєвим проривом й у розвитку Млинівської об’єднаної територіальної громади. До того ж, реалізація проекту дасть змогу нехай не радикально, та все ж збільшити зайнятість та самозайнятість населення. А якщо закупівля молока з приватних господарств стане рентабельною  (бо зараз вона не окуповує затрат), то й поголів’я корів суттєво зросте. До того ж, завдяки підготовці фахівців у навчальному закладі, у селах з’являться переробні модулі вузької спеціалізації: селянин зможе переробляти молоко на йогурт, сметану чи кисломолочну продукцію. Відтак зросте конкуренція: у Василя смачніший йогурт, а у Петра густіша сметана!

Загалом же створюваний науково-технічний підрозділ зовсім не грандіозний проект, хоча за мірками громади та й  області його вартість суттєва – 150-200 тис. доларів США.    Залишається лише сподіватися, що створення молочного кластеру стане початком реанімації переробної промисловості нашого краю.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews