Інноваційні методи діагностики туберкульозу та ВІЛ/СНІДу запроваджують на Рівненщині

27.07.2019 10:38   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Чумою 21 століття донедавна називали туберкульоз та ВІЛ/СНІД. Нині ж стереотипне визначення цих хвороб зруйноване. Медики стверджують, що велике значення в їх профілактиці – це діагностика на ранніх стадіях.

Тому важливо, щоб кожна людина усвідомлювала важливість обстежень та ведення здорового способу життя.

Саме про ефективні методи профілактики цих захворювань говорили під час обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ- інфекції/СНІДу.

«Питання протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу є одним з пріоритетних напрямів державної політики у сфері громадського здоров’я. Загальнодержавною та обласною програмами передбачені і виконуються заходи щодо зниження рівня розповсюдження хвороб методами профілактики та лікування, догляду і підтримки людей. Особлива увага приділяється, насамперед, представникам груп підвищеного ризику», - зазначила Світлана Богатирчук-Кривко.

В цілому, як стверджують фахівці, з початку року спостерігається незначне зменшення як з виявлення, так і обліку ВІЛ-інфікованих – від 165 до 136 хворих.

Цього року на Рівненщині розпочали впровадження інноваційного методу діагностики ВІЛ- інфекції/СНІДу. Про його необхідність та переваги розповіла лікар-епідеміолог обласного центру громадського здоров’я Валентина Кравчук:

«Метод полягає у виявленні вірусу у новонароджених дітей від ВІЛ-позитивних матерів. Обстеження відбувається прямо в пологових будинках, що набагато пришвидшує діагностику. Так, крапля крові на сухому фільтрувальному папері доставляється поштою в лабораторію для визначення діагнозу. Така діагностика на Рівненщині проводиться з березня місяця. Станом на 1 липня обстежили 8 дітей, всі результати негативні, тобто у дітей не підтвердився вірус ВІЛ. У разі ж позитивного виявлення вірусу, ми робимо більш поглиблену діагностику та призначаємо лікування. Головне – чим раніше призначене лікування, тим краще збережене здоров’я дитини. Хвороба повністю не вилікується, але дитина буде менше хворіти».

Стосовно хворих на туберкульоз, то з початку року в області спостерігається підвищення захворюваності на туберкульоз приблизно на 10%. Кількість випадків зросла від 340 до 380. «Це пов’язано з тим, що первинна мережа закладів охорони здоров’я запрацювала ефективніше. Люди почали частіше звертатися до лікарів, а ті мають можливість діагностувати легеневу патологію на більш ранніх стадіях. У такому випадку вірогідність вилікуватися достатньо висока. Так, чутливий туберкульоз виліковується за 6 місяців, а мультирезистентний - до 24 місяців», каже обласний експерт хіміостійкого туберкульозу Валерій Тишковець.

Велику роль із виявлення хворих на туберкульоз відіграють й громадські організації. Про пілотний проект, який реалізує БФ «Наше майбутнє», розповіла його керівниця Людмила Рибчук:

«Вже рік ми втілюємо пілотний проєкт щодо оптимізації виявлення туберкульозу серед груп ризику і в їхній соціальній мережі. Головна мета – розширити коло контактних осіб. Це люди, які проживають безпосередньо із хворим на цю недугу. Торік ми обстежили 161 особу, з них виявили 6 позитивних випадків, тобто ці люди були інфіковані».

За її словами, фонд співпрацює з державними структурами, медиками, громадськістю. І це дає змогу активізувати профілактику та діагностування хвороби на ранніх стадіях.

Аби закріпити таку успішну роботу управлінців, медиків та громадського сектору на засідання координаційної ради прийняли рішення утворити групу з реалізації Стратегії адвокації, комунікації та соцільної мобілізації в галузі контролю над туберкульозом в Україні на 2019-2021 роки. До неї увійшли фахівці протитуберкульозного диспансеру, обласного центру громадського здоров’я та громадськість.

За матеріалами РОДА

null
 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews