Як жнивують на Млинівщині

31.07.2019 18:06   Джерело: RvNews
Опубліковано : Віталій Тарасюк

Як поінформував начальник управління агропромислового комплексу, економіки, торгівлі та інфраструктури Млинівської райдержадміністрації Петро Гаврон, цьогоріч темпи жнив у районі значно кращі, ніж торік.

Площі  – більші, врожайність – нижча

На кінець липня завершено збирання озимого ріпаку, площі якого порівняно з минулим роком зросли на 1100 га, а загальна площа земель під ріпаком становить 6799 га. Намолочено 18,5 тисяч тонн озимого ріпаку , урожайність – 27,5 центнера з гектара. Щоправда, порівняно з 2018 роком урожайність дещо «скромніша», адже торік вона становила 36,9 ц/га. Така тенденція спостерігається по всій області і навіть у країні. Цього року лише у ФГ «Млинівська чайка» намолотили по 35 центнера з гектара, у ФГ «Радів-Агро» – по 33, в ТзОВ «СБЄ Україна Рівне» - по 30 центнерів з гектара. Щоправда, є господарства, у яких врожайність нижче від середньорайонного показника.

Виникає запитання: а що зумовило нижчу врожайність озимого ріпаку цього року? Відповідь коротка, проста, але стовідсотково правильна: нарікати можна тільки на погодні умови. Тобто на те, на що у господарствах вплинути не можуть.

Обжинки вже найближчим часом

На цю пору також зібрані ранні ярі зернові культури з половини клину з колосковими. До речі, площа із ранніми зерновими порівняно з 2018 роком менша на 1000 га: якщо торік вона становили 13,300 га,  то тепер – 12 300 га. Чому так сталося: річ у тім, що агроформування почали переорієнтовуватися на вирощування ріпаку, площі якого зросли на 1900 га, а також на сою: скажімо, торік було 4 200 га, а цього року – 5 600 га. У загальному в районі додали посівних площ близько 400 га порівняно з минулим роком найперше  за рахунок облогуючих земель, які колись не оброблялися. Відтепер земель, які облогують, на Млинівщині практично немає.

Отже, якщо торік на цю пору зернові були зібрані з площі 4,5 тисячі гектарів,то цього року вони обмолочені на площі 5356 га. Намолочено майже 30 тисяч тонн збіжжя, урожайність склала 55,5 центнера з гектара – дещо нижча, ніж торік, коли з кожного гектара намолочували по 57, 1 центнера хлібів. Але це, як кажуть, фінальний показник, бо на кінець минулорічного липня врожайність складала 60 центнерів з гектара.

Найвища урожайність – у ТзОВ «СБЄ Україна Рівне» - 69 ц/га, АФ «Камаз-Агро» - 64, 6 ц/га. За сприятливих погодніх умов «камазівці» до першої неділі серпня завершать жнива, а до Дня Незалежності обжинки справлять у кожному агропідприємстві району. До речі, хлібороби Млинівщини за врожайністю треті в області. Хоча в процесі подальшого жнивування ця статистика, ймовірно, змінюватиметься, адже малоймовірно, що один із районів в середньому намолотить по 167 центнерів з гектара. Чи не на рекорд замахнулися? Можливо, там поки що обмолочені зернові на елітних площах.

До речі, торік на Млинівщині в АФ «Камаз-Агро» на одній із площ «сипонуло» по 142 центнери з гектара. Але таку щедрість хліборобської ниви зафіксували лише на одній площі, а не в усьому господарстві, тим паче – не в районі.

Не секрет, що на врожайність і на валовий збір зернових позначилися погодні умови: дощі, які було зачастили, в деяких агроформуваннях змили значні площі із вирощеним врожаєм.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews