Більш 50 тисяч українців щороку страждають від гострих кишкових інфекцій

12.08.2019 16:23   Джерело: RvNews
Опубліковано : Дарина Ясна

В поточному, 2019 році, в Україні спостерігається ріст захворюваності гострими кишковими інфекціями, для яких характерний сезонний підйом. На початок серпня зареєстровано 102 спалахи гострих кишкових інфекцій.

Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, причиною яких є потрапляння у організм людини збудників ( вірусів, бактерій, паразитів), що викликають ураження  шлунково-кишкового тракту. Захворювання протікають з ознаками інтоксикації. До цієї групи відносяться і харчові отруєння.

Нагадаємо, що в Україні реєструється 50-60 тис. захворювань, пов’язаних з гострими кишковими інфекціями, щороку, а в світі кожен рік реєструється 150-200 млн. захворювань згідно з даними ВООЗ.

Також за даними ВООЗ, гострі кишкові інфекції займають другу позицію в структурі інфекційних захворювань серед дітей і третю серед дорослих і займають верхні позиції структурі смертності від інфекційних хвороб.

Пік захворюваності реєструється влітку, в зв’язку з активізацією шляхів і факторів передачі інфекції.

На початок серпня 2019, згідно з даними Центру Громадського Здоров’я МОЗ України, всьогов Україні зареєстровано 102 спалахи гострої кишкової інфекції. В тому числі зареєстровано 10 спалахів вірусного гепатиту А, 31 спалах сальмонельозу, 24 спалахи ротавірусного ентериту тощо.

Аналіз ситуації по Україні в минулі роки показує, що біля 58% спалахів пов’язані з організованими дитячими колективами, 28% – з об’єктами ресторанного господарства та торгівлі, 14% – зареєстровано в побуті.

За причиною захворювань перше місце займають вірусні кишкові інфекції  - біля 40% (рота-, норавіруси), на другому місці сальмонельоз - біля 20%. За ними крокують вірусний гепатит і інші кишкові інфекції.

Причинами захворювання найчастіше стають порушення правил особистої гігієни та вживання уражених продуктів харчування та забрудненої води. Джерелом інфекції є хвора людина або носій, який виділяє збудників у навколишнє середовище з випорожненнями і/або блювотними масами.

Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції  стають готові  страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби.

Гострі кишкові інфекції можуть призвести до летального результату, тому не ігноруйте симптоми захворювання, а у разі необхідності – негайно звертайтесь за медичною допомогою.

Симптоми, при яких потрібно негайно звернутися за медичною допомогою:

  • ранній і дошкільний вік дитини (у дітей швидко розвивається дегідратація, потрібна допомога лікаря);
  • особи похилого віку (старше 65 років);
  • часті водянисті випорожнення більше 5 раз на добу у дорослого;
  • багаторазова блювота;
  • висока температура з діареєю і блювотою;
  • кров у випорожненнях;
  • переймоподібні болі в животі будь-якої локалізації.

Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій, достатньо виконувати прості профілактичні дії: дотримуватись правил особистої гігієни, не споживати продукти, що зберігались з порушенням вимог щодо термінів та умов зберігання, мити фрукти та овочі проточною водою, під час приготування їжі не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо.

Звертаємо вашу увагу на те, що незважаючи на високу небезпеку, на інфекційні хвороби приходиться лише 26% у загальній структурі смертності. Сучасні методи лікування дозволяють успішно боротись з більшістю інфекцій, а справжню загрозу для людства на сьогодні складають нефінфекційні хвороби ( НІЗ).

Нагадаємо, що Україна все ще не має загальнонаціональних репрезентативних даних про основні фактори ризику неінфекційних захворювань, що є перешкодою для прийняття науково обґрунтованих рішень для покращення ситуації. Для отримання об’єктивної інформації про поширення факторів ризику НІЗ та подальшого вироблення підходів до профілактики і боротьби з НІЗ в Україні вперше проводиться національне репрезентативне дослідження STEPS.

STEPS – це підхід, рекомендований ВООЗ для епіднагліду за факторами ризику НІЗ. Дослідження STEPS вивчає поширеність НІЗ та їх факторів ризику, використовуючи стандартизоване анкетування, проведення фізичних та біохімічних вимірювань.

Джерело: https://phc.org.ua

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews