У Дубні на Рівненщині бунтували медики й вирішили звертатися до Президента

Голова райради до людей не вийшов

12.08.2019 23:42   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Декілька годин простояли під стінами Дубенської районної ради 9 серпня доведені до відчаю працівники Дубенської центральної районної лікарні. Мирний протест до ніяких результатів не привів: персонал ЦРЛ має твердий намір звертатися до президента.

Як писав напередодні Інформаційний портал м. Дубно напередодні, причиною мирного протесту лікарів та медсестер є кількамісячна невиплата заробітної плати. Згідно з даними Дубенської районної державної адміністрації, заборгованість по заробітній платі на момент протесту становила 9 млн 600 грн.

Працівники лікарні найбільше очікували побачити голову Дубенської районної ради Олександра Козака. Проте голова профспілки Володимир Крохмаль очільника району в кабінеті не знайшов, натомість продемонстрував документ, який підтверджує, що чиновник знав про запланований протест.

Через декілька хвилин спустився голова Дубенської районної державної адміністрації Юрій Парфенюк з заступницею Наталією Левшенюк.

null
 Фото Інформ.портал м. Дубно

«Дубенська районна державна адміністрація є розпорядником коштів, а власником некомерційного підприємства є районна рада. Кошти, що надходять на рахунки районного бюджету не залежуються ні хвилини, ми їх відразу перераховуємо. Я, особисто, якщо бачу, що нам прийшла субвенція з державного бюджету і бачу, що немає надходжень від ОТГ, телефоную кожному сільському голові, голові ОТГ, які надають нам цю субвенцію для вторинної ланки медицини, і прошу, щоб вони негайно перекидали ці кошти. Нещодавно вам надійшла ще одна сума – 872 тис. грн. Однак цю частину заробітної плати Вам не виплатили, адже є виконавчий лист по вашому попередньому керівнику про стягнення заробітної плати. Відповідно до нього виконавча служба заблокувала рахунки. Субвенція, яка має надійти за серпень з державного бюджету на вторинну ланку медицини, цих коштів вистачить, щоб закрити заборгованість за червень і 12-14%, щоб почати виплачувати за липень», – пояснив посадовець.

Проте слова Юрія Парфенюка не переконали людей.

«У районі три місяці немає сесії – це нормальне явище, скажіть. Ваша теж є велика заслуга в тому, що Ви цьому сприяєте, адже зайняли позицію «не зачіпайте мене і я вас не зачіпатиму».

В лікарні вводять нові посади – з січня місяця ввели 3,5 нові посади. А людям погрожують, що будуть скорочувати. 20 людей прийняли на роботу», – висловила свою думку працівниця лікарні Оксана Петрівна.
На це очільник райдержадміністрації відповів, що згідно з статутом у штатний розпис комунального некомерційного підприємства орган виконавчої влади втручатися не має права.

null
 Фото Інформ.портал м. Дубно

«На носі 1 вересня. Люди відпрацювали, пішли додому і мають отримати зарплату. От ми прийдемо в магазин, аптеку, комунальну службу, газ, електрику – і що ми скажемо, на хрестик візьмемо? Демидівка отримує, Млинів отримує, місто отримує і лише в нашій лікарні така ситуація. Є якісь договори, угоди – ми це все знаємо, але ми ж за це не розрахуємося у магазині. Є влада, яка повинна вирішити питання фінансування і все», – зазначив голова профспілки Володимир Крохмаль.

Близько 2 годин спілкувалися з Юрієм Парфенюком медики, а Олександр Козак так і не з’явився. Очільник райдержадміністрації телефонував голові райради, проте той пояснив, що зараз у Рівному і не зможе найближчим часом приїхати до пікетувальників. Ніхто з представників теж не спустився.
Окрім персоналу лікарні, на мирний протест прийшли молоді люди з політичної партії «Національний корпус». Проте Юрій Парфенюк відмовився відповідати на запитання будь-кого, окрім колективу медустанови.
Працівники райлікарні просили зібрати сесію і передати заклад на баланс міста. Водночас у Дубенській міській раді відбувалася позачергова сесія. Депутати вже вкотре підтримали звернення працівників ЦРЛ, які на зборах висловили готовність змінити власника – за це проголосували негативно лише 3 з 80 присутніх медиків.
Обговоривши проблеми ліфту, відсутності медикаментів та поганих умов, на які скаржаться пацієнти, Юрій Парфенюк вибачився, що не може приділити людям більше часу і повернувся в адмінбудівлю.

null
 Фото Інформ.портал м. Дубно

Після цього найактивніші пікетувальники почали наполягати на тому, щоб дочекатися Олександра Козака – безперестанку ходити пішохідним переходом від районного будинку культури до будівлі районної ради доки той не з’явиться. Голова профспілки переконав колектив, що робити таке немає сенсу, адже чиновник не приїде. Після цього погодили надіслати звернення новообраному нардепу від нашого округу Олександру Аліксійчуку та президенту Володимиру Зеленському. А також прийти колективом на наступну сесію районної ради, яка, згідно з словами Юрія Парфенюка, запланована на 16 серпня і переконати депутатів погодити передачу Дубенської центральної районної лікарні на баланс міста.

Джерело: http://03656.com.ua


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews