На Рівненщині троє дорослих осіб отруїлися блідою поганкою
Опубліковано : Любомир Тлумак
Грибний сезон щойно стартував. Але вже зареєстровані перші жертви «тихого полювання».
Зокрема, троє осіб поступили на лікування в реанімаційне відділення Березнівської центральної районної лікарні з приводу грибного отруєння. Встановлено, що дорослі особи, які працюють охоронцями на підприємстві, вживали дикорослі гриби, зібрані на території Березного. Чоловіки сказали, що споживали білі гриби, сироїжки, гриби-рядовки. Проте серед залишків грибів було виявлено бліду поганку.
Тим часом фахівці Держпродспоживслужби нагадують основні правила попередження отруєння грибами. А оскільки гриби – це харчовий продукт, який важко перетравлюється, то споживати їх можуть лише здорові дорослі люди.
В Україні, до речі, близько 80-ти видів неїстівних шапинкових грибів. Приблизно 20 з них – особливо небезпечні для життя людини.
Отож щоб не отруїтися дикорослими грибами:
- найкраще слід відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах;
- не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Якщо Ви все ж відправилисьь у ліс збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:
- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте, остерігайтеся пластинчатих грибів;
- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
- під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду і накопичує токсини;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- не вживайте сирих грибів;
- відібрані гриби спочатку промийте і відваріть кілька разів у підсоленій воді протягом 30-ти хвилин;
- готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;
- гриби – не дитяча їжа. Тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним і жінкам, які годують груддю;
- ніколи не застосовуйте „домашніх” методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є в їстівних та отруйних грибах. А колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, що також міститься в усіх грибах.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
- негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2-ма літрами розчину марганцівки або сольового розчину, зробить очисну клізму, пийте якомога багато рідини;
- навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи;
- недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила в організм.
Запам'ятайте: ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
За матеріалами Держпродспоживслужби України
Джерело: RvNews