З 1 жовтня монети номіналом 1, 2 та 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні

01.10.2019 06:43   Джерело: ritm.tv
Опубліковано : Новини Рівненщини

Монетами номіналом 1, 2 та 5 копійок рівняни більше не зможуть розрахуватися за товари та послуги, а Національний банк почне вилучати ці монети з готівкового обігу.

Як зазначають у Національному банку України, відповідне рішення зумовлене такими причинами:

— монети номіналами 1, 2 та 5 копійок майже припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги. Крім того, суттєво зросла роль безготівкових розрахунків та змінилася поведінка споживачів;

— вартість виготовлення таких монет перевищує їх номінальну вартість. До того ж такі монети майже не повертаються з обігу до банківської системи;

— держава та інші учасники готівкового обігу систематично несуть витрати на оброблення, транспортування, зберігання цих монет.

Рішення про вилучення дрібних монет з обігу – це частина комплексного рішення з оптимізації Національним банком номінального ряду банкнот та монет гривні.

Завдяки оптимізації у перспективі номінальний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів. Так він наблизиться до найпоширенішої світової практики: усього залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот.

Однак, громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти ці монети гроші інших номіналів упродовж наступних трьох років:

— упродовж першого року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2020 року включно, в усіх відділеннях українських банків;
— упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2022 року включно, у Національному банку та уповноважених банках.

Також розпочнеться поступове вилучення з обігу монет номіналом 25 копійок. Ними поки можна буде розраховуватися. Але ті монети, які потраплятимуть у банки, не повертатимуться назад у обіг і поступово їх ставатиме все менше.

За матеріалами https://ritm.tv

null
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ritm.tv