Корецька порцеляна колись була відомою у Європі

07.10.2019 13:13   Джерело: Район Корець
Опубліковано : Вікторія Синиця

Корецький посуд почали виготовляти 7 вересня 1783 року.

Юзеф Клемент Чарторийський започаткував у Корці виробництво посуду, сукна, полотна та меблів. Побудувавши підприємства та створивши робочі місця для населення, він вдихнув «нове життя» у містечко, яке потроху занепадало.

Але перед тим як вкладати кошти в виробництво, Чарторийський провів аналіз місцевих глин, надіслав їх зразки до німецьких керамістів у місто Майсен.

Результати виявились втішними, і вже 7 вересня 1783 року почали виготовляти Корецький посуд. До наших днів зберігся документ, який це засвідчує. Наразі він знаходиться у відділі рукописів Польської Академії Наук у Кракові.

Офіційна назва підприємства звучала як «Vue de la Fabrique de Porcelaineet de Faience situee a la Josephine Fauxbourg de Korzec». Її можна побачити на одному зі зразків посуду, де є і сам вигляд корецької мануфактури.

На посаду директора фабрики запросили Франтішека Мезера, молодого, але вже досвідченого й талановитого кераміста, француза за походженням. Саме він та його брат Михаїл розробили рецепт виготовлення порцеляни з місцевих глин.

Фабрика наслідувала стилістику саксонської порцеляни 1770-1780-х років, яка тоді була в тренді. Виготовлений посуд був зорієнтований на гаманці заможних людей. Крім того, ця мануфактура не була забавкою молодого пана, який вирішив виробляти у себе модну порцеляну. З моменту заснування це було акціонерне підприємство. Уставний капітал було отримано в 1784–1787 роках завдяки продажу 22 акцій по 1000 злотих кожна. Виробництво виявилось прибутковим: прибуток на кожну акцію на рік ставав близько 300 злотих.

 
Збут відбувався двома шляхами: через спеціалізовані магазини, які з’являлись по всій Речі Посполитій, та через доставлення замовнику. Продажі на місяць доходили до дванадцяти тисяч предметів.
 
 
Щоб виготовляти такі обсяги продукції на фабриці працювало близько 300 осіб, із них 73 художники. Варто зазначити, що в ті часи підприємство переживало скрутне фінансове становище.

У 1793 році, під час переділу Польщі частина земель Волині відійшла до Російської імперії, експорт продукції з Корця значно ускладнився. А в 1797 році на фабриці відбулась нищівна пожежа, яка залишила по собі лише згарище. Все потрібно було відбудовувати з початку.

Нову фабрику відкрили лише на початку 1800-х років, проте в 1803 році виробництво частково перенесли до Городниці (сучасний Новоград-Волинський район Житомирської області).

На жаль, в пожежі згоріли всі зразки порцеляни та фаянсу. Це значно ускладнювало виробничий процес, бо не було з чого черпати ідей. Тому до Корця з усіх усюд почали звозити їхню продукцію, як мала стати наочністю для художників для витримування стилю попередніх років.

У 1814 році в Корці працювало вже 29 фабрикантів разом з учнями та 27 художників. Причиною тому були як економічні, так і політичні чинники.

У 1824-1832 роках відбувається занепад фабрики, товар почали виробляти нижчого ґатунку, зменшуються оберти продукції. На виставці 1829 року в Петербурзі продукцію з Корця назвали «поганою та дорогою». А в 1846-1847 роках Корецька мануфактура була повністю розпродана її власниками.

Фабрика працювала близько 40 років і встигла випустити значну кількість виробів. Велика кількість дійшла до нашого часу і зберігається у приватних та державних колекціях і музеях. В Україні наочно побачити вироби фабрики можна у Львівському музеї меблів та порцеляни, а також у Києві – в Музеї декоративно ужиткового мистецтва України. Поодинокі речі є і в інших музеях.

 
За матеріалами https://korets.rayon.in.ua

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Район Корець