Чотири нові райони пропонують утворити на Рівненщині

24.10.2019 11:13   Джерело: RvNews
Опубліковано : Вікторія Синиця

Міністерство розвитку громад та територій України розробило певну методику субрегіонального поділу.

Нову модель адміністративно-територіального устрою Рівненщини пропонують експерти Центру політико-правових реформ. Замість 16 районів радять створити чотири. Експерти відвідують регіони, аби почути пропозиції нового районного поділу безпосередньо на місцях.

Візити до областей з метою обговорення децентралізації здійснюються в рамках проєкту «Підготовка та громадське обговорення обґрунтованої пропозиції нового районного (повітового) поділу всіх областей в рамках реформи місцевого самоврядування України» та завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії.

Зліва направо – директор Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий, координатор проєкту Орест Микита

«Міністерство розвитку громад та територій України розробило певну методику субрегіонального поділу. У документі розроблені моделі адміністративно-територіального устрою. Проте, не можна так математично підходити до укрупнення районів, адже є певні регіональні особливості. Тож, ми спілкуємося з експертами на місцях, аби отримати зворотній зв'язок стосовно удосконалення адмінустрою», - розповів регіональний координатор проєкту Орест Микита.

Загалом Міністерство запропонувало скоротити мережу районів в області до трьох – Дубенського, Рівненського та Сарненського.

Втім, як зазначив науковець Інституту регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України Петро Жук, є ризик, що така модель призведе до надмірного укрупнення районів.

«У проєктованому Сарненському районі значна кількість населених пунктів буде надмірно відділеною від його центру. Тому, на наш погляд, необхідно виокремити ще один район – четвертий. Це Дубровицький. Сюди увійдуть Зарічненський, Володимирецький, Дубровицький райони та місто Вараш. Такий варіант згладить надмірне укрупнення, що передбачене методикою Міністерства», - пояснив Петро Жук.

Зліва - науковець Інституту регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України Петро Жук

З такою думкою абсолютно погоджується директор Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий. Зараз в області створено 46 громад. За пропозиціями Міністерства на Рівненщині має бути 38 ОТГ. Таким чином, вже є певні розбіжності. Саме тому важливо завершити реформу на базовому рівні – громад. А нові райони формувати по межах уже сформованих ОТГ.

В свою чергу, консультант Офісу реформ Рівненського РВ Асоціації міст України Василь Курилас стверджує, що спочатку треба законодавчо визначити повноваження районів. А вже відштовхуючись від завдань, які вони мають виконувати, й визначати межі територіальних одиниць.

Консультант Офісу реформ Рівненського РВ Асоціації міст України Василь Курилас

Усі пропозиції, які учасники зустрічі напрацюють, будуть надіслані до Міністерства. Окрім того, експертна думка буде врахована під час підготовки проєкту ЗУ щодо адміністративно-територіального устрою України.

За матеріалами прес-служби РОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews