У Рівному листя перероблюватимуть на біогумус
Опубліковано : Вікторія Синиця
Рівненська міська рада зобов’язалася виділити 860 тисяч гривень на громадський проект з компостування відходів листя, трави, гілок, який реалізуватиме Комунальне підприємство КАТП-1728 на міському полігоні у 2020 році.
У 2020 році у Рівному встановлять 150 компостерів для переробки опалого листя у біогумус за допомогою каліфорнійського черв’яка. Повідомляє EcoTown
Ініціатором проекту, який був поданий на громадський бюджет і переміг, виступила співзасновниця громадської ініціативи з озеленення «Сад історій в Рівному» Оксана Майборода.
Оксана Майборода написала проект, щоб дати можливість містянам утилізувати міські органічні відходи ефективно, не спалюючи їх.
«На виході матимемо добриво, яке можна використовувати для озеленення міста», — зауважує активістка.
Рівненська міська рада зобов’язалася виділити 860 тисяч гривень на громадський проект з компостування відходів листя, трави, гілок, який реалізуватиме Комунальне підприємство КАТП-1728 на міському полігоні у 2020 році. Окрім компостерів, за ці кошти планують також придбати три деревоподрібнювача.
Спосіб переробки листя на біогумус за допомогою каліфорнійського черв’яка запропонував автор однойменного патенту, доктор економічних наук, керівник ГО «Зелені ініціативи Рівного» Петро Скрипчук.
«Безкоштовно возили листя з університету і від приватних осіб. З розвитком системи компостування, опале листя можна буде продавати: 0,12 копійки – за один березовий лист, 0,18 – за один кленовий, оскільки технологія передбачає, щоб листя було чистим, без інородних предметів», — каже Петро Скрипчук.
Для отримання якісного компосту опале листя необхідно подрібнити на фракції, завдяки такому подрібненню можна швидше переробляти опале листя навіть на відкритих майданчиках.
Згідно з дослідженнями в акредитованих лабораторіях, концентрація важких металів у біогумусі, отриманому з міського опалого листя, не перевищує гранично допустимих норм.
«Опале листя, яке при спалюванні виділяє важкі метали, черв’яки перетворюють у безпечне добриво», — зауважує Петро Скрипчук.
Джерело: AGRONEWS