Олег Нитка

Олег Нитка

підприємець

Як у Рівному працюють технології російських спецслужб

25.11.2019 10:00   Джерело: RvNews
Автор : Олег Нитка

Ось уже кілька місяців жителів Рівного залякують і вводять в оману, нав’язуючи їм спотворену інформацію. Робить це видання «Четверта влада», систематично публікуючи «притягнутий за вуха» негатив про «Вуличне радіо». Є всі ознаки того, що дані матеріали зроблені на замовлення, а якщо копнути глибше, то можна з подивом побачити, що видання, яке фінансується грантодавцями, здається, працює на користь російських спецслужб.

Негативні публікації про «Вуличне радіо» видання продукує з активним застосуванням маніпуляцій, переконуючи жителів Рівного у тому, що звучання реклами, спокійної інструментальної музики, соціальної реклами на зупинках несе загрози їхньому здоров’ю, а місто від цього не отримує ніякої користі. При цьому жодної згадки про те, що Рівне - одне з перших міст, яке безкоштовно отримало сучасну оперативну систему сповіщення. Цінність такої системи у країні, в якій іде війна, пояснювати зайве. От тільки у «Четвертій владі» на це просто закривають очі. Натомість публікують брудні закиди, начебто за це в міськраді хтось отримує неофіційну винагороду.

Засилля в матеріалах негативних штампів на кшталт «голосове насилля», використання слова «кричалки» замість «звукові колонки», власне трактування результатів соцопитування, проведеного рівненським інститутом, яке продемонструвало, що майже для 75% жителів міста колонки на зупинках не заважають, – все це наглядно показує, на скільки далекими від об’єктивної журналістики є цілий ряд статей на дану тематику. Деякі публікації навіть з’являлися щодня.

Очевидним є те, що видання відпрацьовує замовлення наших конкурентів, оскільки ми пропонуємо дієву рекламу за доступними, а не завищеними цінами. Для прикладу, вартість розміщення реклами на «Вуличному радіо» 2 копійки за секунду на 1 зупинці, в той час, як у наших конкурентів ціна може сягати до    3-ьох і 5-и гривень за секунду. Або ж  нам штучно створюють проблеми, щоб потім шантажувати, можливо, щоб навіть заробити на припиненні «наїздів». Не секрет, що частина несумлінних псевдоактивістів наживається подібним чином по всій Україні. Можливо, хтось навіть хоче прибрати нас з Рівного перед виборами, бо ми відкриті для всіх. Але робиться це вкрай брудно, причому, що дуже сумно, робиться руками видання, яке фінансується грантом від уряду США, де сповідують зовсім інші цінності.

Як підприємець я не ховаюся і надав виданню всю інформацію, яка їх цікавила. Більше того, вони отримали від мене договір з міською радою, а також відповідь Нацради, в якій чітко написано, що передача та приймання сигналу в нашій мережі здійснюється з допомого Інтернету, а  технічне обладнання, яке використовує «Вуличне радіо», та задіяна смуга радіочастот не відноситься до радіочастотного ресурсу, який Нацрада може використати для ліцензування. 

Однак всю отриману інформацію в публікаціях перекручують, щоб подати «Вуличне радіо» виключно у негативному світлі. Напевно, для підсилення негативного образу журналісти постійно вказують на те, що я не лише підприємець, а й депутат, хоча мій статус депутата Тернопільської міської ради жодного стосунку до роботи «Вуличного радіо» у Рівному не має.

Жителів міста «накручують», щоб переконати, начебто колонки на зупинках несуть шкоду їхньому здоров’ю, тоді як «Вуличне радіо» успішно працює в багатьох обласних центрах, зокрема в Тернополі, Чернівцях, Івано-Франківську, Хмельницькому, Кропивницькому. Гучність звуку відповідає чинним нормам, подекуди він тихіший, ніж в окремих закладах , які виставляють свої гучномовці назовні. Колонки встановлені на зупинках, а не біля житлових будинків, причому лише на 15-ти зупинках з 200, які є у Рівному. Люди стоять на зупинці від сили хвилин 10-15, а зазвичай – в рази менше.

Втім, це не заважає «Четвертій владі» з посиланням на «експертів» котити хвилю дезінформації про те, що «Вуличне радіо» несе шкоду здоров’ю жителів міста.

У виданні також порахували наші «захмарні» прибутки, забувши про витрати на обладнання, його обслуговування, програмне забезпечення, податки, оренди та інші поточні видатки. Забувши спеціально або просто з нерозуміння того, скільки часу, енергії та коштів треба вкласти в подібний проект. Забувши, як не просто сьогодні в Україні підприємцям, а особливо тим, які працюють відкрито, платять податки. Звісно, значно легше сидіти на голці грантодавців і роздувати проблему, якої насправді немає. Цікаво, чи керівництву проекту USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews, відомо, на які цілі використовує «Четверта влада» кошти американських громадян? І хочеться щиро вірити, що журналісти, яких видання залучає до безпідставних нападок на «Вуличне радіо», офіційно працевлаштовані і теж сумлінно платять податки.

Якби ж хтось хотів насправді вирішити  проблему, то зробити це не так вже й складно. Ви переконані, що є шумове забруднення і воно несе реальну загрозу здоров’ю людей (а саме до цього найбільше апелює «Четверта влада»)? Так підтвердіть це беззаперечними фактами. Видання переконує, що через «Вуличне радіо» в жителів міста може виникнути безсоння, вони стануть дратівливими, лякають загостренням ендокринних хвороб. Ви серйозно???! Тоді наведіть конкретні цифри, продемонструйте статистику, як у Рівному за 2 роки діяльності «Вуличного радіо»  зросла кількість звернень в медзаклади, і нехай лікарі офіційно підтвердять: «Так, масово росте кількість загострень, бо на зупинках встановили колонки». Саме лікарі, а не «активісти» чи притягнуті за вуха експерти. Зрозуміло, що таких даних немає, бо це маячня!

Більше того, такі залякування людей журналістами «Четвертої влади» насправді спричиняють шкоду психічному здоров’ю жителів Рівного, оскільки змушують їх не просто вірити у те, чого немає, а й тривожитися з даного приводу. Тобто видання, переслідуючи якісь невідомі власні інтереси, нагнітає соціальну напругу, завдає удару по психіці жителів цілого міста, збільшуючи їхню тривожність  у такий не простий для країни час, замість того, щоб звернутися в офіційні структури, які уповноважені перевіряти і рівень шумового забруднення, і факт «насилля», яким там завзято маніпулюють у виданні. Врешті, ми - правова держава. Якщо хтось переконаний, що «Вуличне радіо» працює поза правовим полем, то для цього є суд.

Натомість наші недоброзичливці обрали найпростіший спосіб нечесної боротьби – інформаційну травлю, побудовану на гіперболізації та спотворенні інформації. Так, цей метод зомбування та одурманення людей чудово працює в Росії, його там активно використовують російські спецслужби по відношенню до своїх громадян. Невже за час війни на сході ми так  нічого не навчилися? І зараз, у 2019 році ті ж самі технології  одурманення людей можна успішно і безкарно застосовувати  і в Рівному? Але я переконаний, що ми не «вата», », а свідомі громадяниі і вміємо думати.

Олег Нитка


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews