Інклюзія по-рівненськи: дітей з інвалідністю б'ють у школах, а батькам кажуть зберігати спокій

05.12.2019 21:12   Джерело: rivnepost.rv.ua/
Опубліковано : Новини Рівненщини

Про проблему насилля над дітьми з інвалідністю вкотре підняла тему мама постраждалої дівчинки.

Пише «Рівне Вечірнє».

Мама 11-річної Наді, яка навчається у Рівному в школі № 9, написала заяву в поліцію про побиття своєї доньки. У поліції за цим фактом відкрито кримінальне провадження, проведено судово-медичну експертизу.

Вероніка Геращенко, мама Наді, розповідає, що донька має проблеми з опорно-руховим апаратом, і це не перший випадок у школі, який свідчить, що діти з інвалідністю не почуваються тут безпечно:

— Надя — не єдина дівчинка з інвалідністю, яка пішла вчитися у цей клас. Приміром, раніше тут навчався хлопчик з вадою слуху, і він теж мав проблеми з однокласниками. Якось троє хлопців скрутили його і намагалися налити води йому в слуховий апарат… Після цього мама перевела його до іншої школи. Якось і Надю били троє хлопців ногами в живіт. Проте тоді мене переконали, що проблема саме в моїй дитині, начебто вона надто бурхливо реагує на ситуації. Ми почати відвідувати психолога. В результаті моя дитина просто замкнулася і перестала розповідати мені про те, що відбувається в класі.

 

Проте знову дійшло до насильства. Минулого тижня на уроці інформатики Надя не могла знайти презентації, яку готувала вдома. Однокласниця Маша почала її дражнити, буцімто, ніякої презентації вона не підготувала і що вона брехуха. Під час сварки Надя врешті не витримала і дала Маші ляпаса. Та вдарила у відповідь. Вчитель та інші діти заспокоїли дівчат, згодом вони попросили вибачення одна в одної. А наступного дня Маша заманила Надю за ріг школи. А там їх наздогнала Машина подруга і почала бити мою Надю, примовляючи, щоб та більше не піднімала руки на Машу. Побила її до крові, розбила носа та втекла. Надя не могла оборонятися, бо ж має проблеми зі здоров’ям. Через вікно психолог побачила Машу, а поряд з нею Надю в крові, викликали мене. Я написала заяву в поліцію про побиття. Як і інші батьки, хочу, щоб моя дитина почувалася безпечно в школі.

Тетяна Заїка, класний керівник:

— Ситуація дуже неоднозначна. Справа в тому, що Надя — дитина з ДЦП, і вона дуже емоційна, часто зривається, коли її провокують, і дозволяє собі підняти руку. Ми розмовляємо зі всіма учасниками конфлікту. Психолог постійно працює з Надею. Так, останнього разу ситуація вийшла з-під контролю. Ми одразу ж відреагували, поліцію викликав саме директор школи. Клас — це колектив дітей, між якими час від часу спалахують конфлікти.

До слова, у багатьох закладах є подібна проблема, однак, не всі батьки хочуть розголошувати подібні випадки - кажуть, більше йти навчатися практично нікуди, а суспільство, як виявилось, часто не готове бути гуманним до дітей з особливими потребами.

Автор: Дарина Гузенкова

За матеріалами https://rivnepost.rv.ua/


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: rivnepost.rv.ua/