Рівненським підприємцям нададуть фінансову підтримку для розвитку проєктів

23.12.2019 19:13   Джерело: RvNews
Опубліковано : Вікторія Синиця

На 2020 рік на реалізації програми в обласному бюджету передбачено один мільйон гривень.

Бізнесмени Рівненщини отримують фінансово-кредитну підтримку. Її надають як на рівні держави, так і області.

Як отримати фінансову допомогу, обговорили під час підсумкової конференції. Захід об’єднав суб’єктів підприємницької діяльності, громадських організацій, представників «Агенції регіонального розвитку Рівненської області» та банківських установ. 

Заступник керівника департаменту економічного розвитку і торгівлі Рівненської ОДА Леонід Біляк розповів, яким чином на Рівненщині реалізується Програма розвитку малого і середнього підприємництва на 2018 – 2020 роки: 

«В рамках ініціативи відновлено механізм часткового відшкодування відсоткових ставок за кредитами банків. Такою можливістю скористалося 23 бізнесмени на розширення власної справи. Це проєкти у сфері сільського господарства, деревообробки, виробництва будівельних матеріалів, іграшок, транспортних послуг, торгівлі та харчової промисловості.

У 2019 році з обласного бюджету відшкодовано майже 730 тисяч гривень відсоткових ставок за кредитами банків для підприємців. Програма сприяла здешевленню позик на суму близько 10 мільйонів гривень».

На наступний рік на реалізації програми в обласному бюджету передбачено один мільйон гривень. 

Учасникам конференції презентували Програму підтримки малого та мікробізнесу, яку ініціював Президент України Володимир Зеленський.

Такий механізм запрацює з 1 лютого 2020 року та передбачає доступне кредитування, зокрема:

під 5-9% річних – видача кредитів розміром до 1,5 млн грн терміном на п’ять років;

під 5% річних, якщо передбачається виручка до 25 млн грн і створюються мінімум два робочі місця;

під 7% річних для бізнесу з виручкою до 25 млн грн, який не створює нових робочих місць, але за кожного нового працівника ставку буде знижено на 0,5%;

під 9% річних для бізнесу з виручкою до 50 млн грн. 

Сам учасник має інвестувати 20% власних коштів від усіх витрат. 

Ще один механізм підтримки бізнесменів представив керівник Західного регіонального представництва Державної інноваційної фінансово-кредитної установи Олександр Трохимчук. Організація має досвід в реалізації інноваційних та інвестиційних проєктів. Загалом майже за 20 років реалізовано близько півсотні бізнес-проєктів на суму 50 млн євро. Серед них ініціативи таких підприємств, як Рівненська фабрика нетканих матеріалів, ТОВ «Акватон», ТзОВ «Верстатник» та інші.

«Установа надає безпроцентну позику для підприємців в національній валюті на 2 роки. Розмір допомоги від держави може скласти до 70 % вартості проєкту, після реалізації якого гроші необхідно повернути. Установа використовує різні форми державної підтримки. Серед них – надання безпроцентної позики, пільгове кредитування, відшкодування відсотків, надання обладнання на умовах фінансового лізингу тощо. Для отримання коштів треба пройти державну експертизу ініціативи, отримати свідоцтво та подати пакет документів. Цього року вже відбулося два конкурси, а віднедавна розпочався ще один. Тож бізнесмени можуть ще подавати свої заявки», - звернувся до присутніх Олександр Трофимчук.

За матеріалами прес-служби РОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews