В ГУ Держгеокадастру у Рівненській області прозвітувалися про роботу

27.12.2019 23:03   Джерело: rivnenska.land.gov.ua
Опубліковано : Новини Рівненщини

Протягом 2019 року відділом державного геодезичного нагляду Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області (далі — Відділ) відповідно до Річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру на 2019 рік було здійснено 19 планових заходів державного нагляду (контролю) щодо додержання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності та 2 позапланових заходи, результати заходів публікуються на Інспекційному порталі Інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду контролю (ІАС) 

За результатами планових та позапланових заходів державного нагляду було складено 16 Актів складених за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності та 14 Приписів про усунення порушень, виявлених під час проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання суб’єктом господарювання вимог законодавстав у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності (Наказів про усунення порушень).

Результатом проведених перевірок є підвищення рівня знань суб’єктів господарювання щодо вимог законодавства у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності, збільшення передачі результатів обстеження пунктів ДГМ та матеріалів складання топографічних планів до банку геодезичних даних та Держкартгеофонду.

Відділом, шляхом здійснення річного плану заходів державного нагляду (контролю) у сфері топографо-геодезичної та картографічної діяльності була проведена інформаційно-роз’яснювальна робота з суб’єктами господарювання щодо передачі матеріалів обстеження пунктів Державної геодезичної мережі (ДГМ) в Банк геодезичних даних (держателем якого є НДІ Геодезії та картографії) та Держкаргеофонд (ДНВП Картографія).

За 2019 рік суб’єкти господарювання під час виконання топографо-геодезичних робіт обстежили та передали матеріали по 47 пунктах ДГМ в Банк геодезичних даних. Завдяки проведеним заходам значно зросла аналітична наповненість бази геоінформаційного ресурсу ДГМ, що у свою чергу, Геопортал ДГМ є важливою складовою національної інфраструктури геопросторових даних. Для більш детальної візуалізації роботи, було створено Інтерактивну карту пунктів ДГМ 1-3 класів розміщених на території Рівненської області. Данна інтерактивна карта була створена спільними зусиллями кафедри геодезії та картографії Національного університету водного господарства та природокористування та відділом державного геодезичного нагляду, за результатами чергових обстежень пунктів ДГМ, що відбувались у 2017-2019 роках та розміщена на сайті Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області.

Основною метою створення даної геоінформаційної бази пунктів ДГМ — є ведення постійного моніторингу стану пунктів ДГМ в області (шляхом доповненням відомостями при систематичному обстеженні суб’єктами топографо-геодезичної діяльності при виконанні робіт на пункті) та інформаційне забезпечення суб`єктів господарювання актуальною інформацією про пункти ДГМ (місце розташування, стан пункту, фотоприв’язка та інше).

У 2019 році в м. Рівне було встановлено першу державну базову референцну станцію ГНСС, що використовується для передачі диференціальних поправок по радіоканалу, або по високошвидкісним бездротовим мережам (GSM, CDMA) або через Інтернет (GPRS) при виконанні геодезичних вимірювань методом RTK ГНСС – приймачами. Встановлення базової ГНСС станції дає можливість з’єднати всі встановлені станції в мережу з існуючими станціями УПМ ГНСС та приєднання до загальноєвропейської мережі.

Також відділом було організовано і налагоджено систематичний контроль за передачею суб’єктами топографо-геодезичної і картографічної діяльності результатів виконаних робіт до Держкартгеофонду України у відповідності до законодавства, а також консультаційний супровід і надання роз’яснень щодо створення та передачі матеріалів топографо-геодезичної діяльності.

Протягом 2017-2019 років відділом здійснювався моніторинг оновлення топографічних планів масштабів 1:2000 та 1:5000 шляхом порівняння інформації наданої із Департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненськоїоблдержадміністрації, територіальними структурними підрозділами Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області, інформаційних запитів до сільських, селищних і міських рад, а також шляхом пошуку веб ресурсів з інформацією про містобудівну документацію населених пунктів. За результатами моніторингу створено інтерактивну карту наявності та передачі матеріалів топографічного знімання н.п. до Держкартгеофонду. Функціонал інтерактивної карти дозволяє побачити інформацію про наявність або відсутність топографічного та генерального плану кожного населеного пункту Рівненської області, а також відслідковувати передачу відповідних матеріалів до Держкартгеофонду України.

За результатами моніторингу станом на грудень 2019 року відповідно до інформації щодо стану оновлення топографічних планів із наявних 1026 населених пунктів Рівненської області, 897 мають топографо-геодезичну основу, із яких актуальними є 137 топографічних планів. На території 33 населених пунктів розпочато роботу з оновлення планово-картографічних матеріалів (в стадії виконання).

До Держкартгеофонду було передано 159 топографічних планів відповідних населених пунктів, що свідчить про тенденцію передачі матеріалів новостворених, а також тенденції наповнення та передачі до архіву Держкартгеофонду матеріалів виконаних до 2017 року. Також аналізуючи передачу матеріалів до Держкартгеофонду, значно збільшилась їх кількість в 2019 році, що можна побачити на графіку.

Стрімка тенденція, щодо передачі матеріалів топографо-геодезичних робіт до Держкартгеофонду свідчить про формування новітньої історії і розвитку топографо- геодезичної діяльності на території Рівненської області.

За матеріалами http://rivnenska.land.gov.ua 

null
Фото http://rivnenska.land.gov.ua

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: rivnenska.land.gov.ua