Які загрози несе Рівненщині завод у Городку?

30.12.2019 08:13   Джерело: rivnepost.rv.ua
Опубліковано : Новини Рівненщини

Корпорація "Кronospan" продовжує зводити новий завод у селі Городок на Рівненщині. Місцеві чиновники аж надто зацікавлені в появі такого гіганта неподалік Рівного та вихваляються залученням мільйонних інвестицій.

Пише "Рівне Вечірнє".

Разом з тим, у світі набирає обертів рух проти деревообробного гіганта "Кronospan". За красивими обіцянками інвестора приховані сумні для Рівненщини та деревообробної галузі України перспективи.

Ухилення від податків

Що за концерн Kronospan? Це — світовий лідер у виробництві дерев’яних плит і покриття для підлоги. Неофіційно в інтернеті можемо знайти інформацію, що нею володіє Пітер Кайндль.

З офіційних українських реєстрів бачимо, що українські підприємства Кроноспан приховують свого кінцевого власника (бенефіціара). За усіма фірмами, зареєстрованими в Україні, стоїть кіпрська «прокладка» — Кроноспан Холдингс П.Л.С., Кіпр, м. Нікосія. Не секрет, саме така схема використовується в усьому світі для мінімізації податків.

В інтернеті легко знайти багато інформації і про самого Пітера Кайндля, і про халепи, в які постійно потрапляє Kronospan. Самого Пітера Кайндля звинуватили в ухиленні від сплати 20-25 мільйонів євро податків. Німеччина в 2002 році видала ордер на його арешт. У підсумку, він та інші співробітники концерну Kronospan визнали вину, сплатили штрафи і суд виніс їм умовні терміни, пише білоруський ресурс «Салiдарнасць».

Власник з такою репутацією був би не бажаним гостем у розвинутих країнах, але в Україні — навпаки.

Численні екологічні біди

У діяльності самого Kronospan левова частка новин стосується екологічних проблем, які концерн створює у різних куточках світу.

У січні 2002 року Kronospan UK (Великобританія) оштрафували на 60 тисяч фунтів стерлінгів за скидання стоків у річку Бредлі. Компанія визнала шість злочинів у період з 29 березня до 9 жовтня 2001 року, а ще чотири правопорушення взяті до уваги. У травні 2005 року магістрати міста Врекксхам (Wrexham) оштрафували Kronospan на 25 тисяч фунтів після визнання вини у п’яти випадках забруднення води, зазначено у «Вікіпедії».

Є інформація про «тирсовий» дощ у 2017 році на заводі в місті Чірк, і про пожежі, які там відбуваються регулярно, передає BBC. Місцеві мешканці невдоволені роботою підприємства та подали до суду скаргу на викиди пилу. Пишуть, що в червні 2018 року зразки, отримані на майданчику в цьому місті, показали значні порушення при скиданні забрудненої води в міську каналізацію. За це Kronospan оштрафували на 80 тисяч фунтів, уточняє BBC.

У 2013 році газета з Алабами США «Anniston Star» писала, що завод Kronospan в містечку Оксфорд чотири роки поспіль зливав формальдегід без будь-якого дозволу. За словами місцевих екозахисників з «BlackWarrior Riverkeeper», департамент екології штату «Захищає не людей від заводу, а завод від людей», вказує інформаційний портал міста Електрогірська.

«Завод нас знищує»

Майже всюди, де працюють заводи Кronospan, люди благають про закриття. Ставлення до екології в концерну нікчемне — ілюстрація тому цьогорічне відео російських екологів. Дослідження стосувалось діяльності заводів Кronospan у трьох російських містах — Єгорьєвську, Уфі та Електрогірську. Розслідування опублікували журналісти редакції «Момент істини», де показали, як заводи зливають відходи напряму в грунт, а вміст формальдегіду в них — «зашкалює», вказано в програмі, яку можна переглянути на youtube.

«У місті багато онкологічних захворювань, які збільшуються. Також іде ріст астматиків, особливо серед дітей. Вражає наглість, з якою вони заробляють гроші. Фактично, завод нас знищує», — говорить жителька Електрогірська Наталія Корнілова.

Скарги місцевих жителів постійно ігноруються. Активісти Уфи навіть оголошували голодування, але безрезультатно.

Люди стомилися дихати відходами виробництва — усі, хто живуть неподалік заводів Kronospan, говорять про одне й теж. В англійському місті Чірк мешканці домагаються судового розгляду справи про викиди заводу Kronospan. Його мешканці заявляють: не можуть відкрити свої вікна через пил, який виділяє підприємство.

Як бачимо, проблеми заводів концерну в усьому світі однакові, однак ніхто з українських чиновників не хоче бачити правду про Kronospan. Натомість наввипередки вихваляються «брудними» інвестиціями.

Постійні викиди токсичних речовин

Чому люди протестують? При виробництві деревостружкових і ламінованих плит ДСП використовуються формальдегідні смоли. Технологічний процес в будь-якому випадку супроводжується викидами пилу та формальдегіду — вкрай токсичної речовини і канцерогену. Перевищення його концентрацій в повітрі може зумовити розвиток раку, захворювань нервової системи, репродуктивних органів і дихальних шляхів.

За даними громадської організації «Незалежний центр охорони навколишнього середовища» з румунського міста Себес, щоденні викиди хімічних речовин Kronospan досягали 36 000 000 кубічних метрів, а деревного пилу — 1000-5400 кг. Компанія не раз сплачувала штрафи за перевищення дозволених обсягів викидів. Медичне обстеження робітників заводу показало, що у третини виявлені симптоми хронічного запалення пазух носа, яке згодом може зумовити онкологію.

У 2013 році підприємство Kronospan з міста Їглава Чехія стало рекордсменом з викидів формальдегіду. Дані заводу, яке проаналізувало та опублікувало екологічне товариство Arnika, побили десятирічний рекорд реєстру забруднювачів, пише «Чеське радіо».

Нині заводи компанії Kronospan діють у трьох польських містах — Щецінек, Мєлєц і Жари. І кожен населений пункт має ініціативну групу, яка «воює» із концерном. У Щецінек неодноразово проходили демонстрації, а відео з мітингів в Мєлєцу легко знайти на youtube. Приміром, масовим, де кількох тисяч людей, видався протест у березні 2018 року в Мелєці.

Навіть на сайті екологічної організації Грінпіс (Greenpeace), Kronospan присвячена окрема сторінка. Там зазначено, що Грінпіс разом із екологічною організацією Беллона та жителями Уфи (Росія) зустрілися з агентами Європейського банку реконструкції та розвитку, який мав надати позику Kronospan. Активісти просили не надавати фінансування через численні порушення російського екологічного законодавства та майбутні ризики для навколишнього середовища.

А чи може Kronospan похвалитись екологічністю в Україні? Ні, бо проблеми заводу у волинському місті Нововолинськ регулярно згадують в інтернеті. Його мешканці зареєстрували на сайті Президента України електронну петицію, в якій просять визнати Нововолинськ місцем екологічної катастрофи та припинити шкідливі викиди.

Волосся стає дибки від такого інвестора, чи не так? Але чому на «шкідливість» Kronospan в Україні не звертають увагу, а навпаки — без жодних запитань про те, чи буде отруювати життя мешканців Рівного та Городка, ніхто не питає і слова. Сумнівному інвестору дають «зелене світло» на зведення «шкідливого» гіганта, фактично авансом.

Звучать заяви високопосадовців, що завод буде збудований. І ніхто не зважає, що процедура отримання необхідних дозволів на будівництво лише стартувала. Не відбулось жодних громадських слухань, у мешканців Рівного та Городка ніхто не питає — чи готові вони помирати від хімікатів та пилу.

Із Європи — старе обладнання

Чому ж люди постійно відчувають «шкідливість» Кronospan? У Євросоюзі почали посилювати тиск на Kronospan і концерн почав шукати нові шпаринки. І знай шов їх в Росії, Білорусі та Україні, де радо зустрічають будь-яких виробників, навіть шкідливих. І концерн відкриває «нові» заводи у Східній Європі, щоб не втрачати прибутки. У країнах Євросоюзу високі екологічні норми, тому старе обладнання переноситься туди, де менше уваги приділяють захисту довкілля.

Приміром, у 2003 році «Нова газета» з’ясувала, що на «новий» завод у підмосковному Єгорьєвську Кronospan встановило обладнання з Ізраїлю.

«Обладнання — не першої свіжості. Зроблене німецькою фірмою Siempelkamp у 1995-1997 роках і півтора роки пропрацювало в ізраїльському місті Етсавут, який закрили через екологічні проблеми. Тобто, непридатне для Ізраїлю обладнання простоювало чотири роки, а потім куплене підмосковною філією Кronospan», — писала «Нова газета».

А в російській Уфі, де люди голодували проти розширення заводу, встановили обладнання із англійського підприємства Sonae UK. Того, де сталася масштабна пожежа, повідомляв аналітичний портал «Російська планета».

Яке обладнання буде у Городку? Звідки його перекидають? Маємо лише обіцянки керівництва української компанії «Кроноспан УА» встановити сучасні фільтри, однак такими обіцянками, як стає зрозуміло з відео екологів, вони роками «годують» росіян.

Загрози для Рівненщини та країни

Kronospan офіційно оприлюднив виробничі потужності на майбутньому заводі в Городку. Там за рік планують виготовляти деревостружкових плит — до 900 тисяч метрів кубічних, а плит OSB — 1,3 мільйона. Для виробництва такої кількості готової продукції необхідно майже чотири мільйона кубометрів сировини.

— Чи буде в змозі область забезпечити таку кількість сировини — велике питання. Інвестор заявляв, що у виробництві — прямо чи опосередковано — будуть задіяні орієнтовно чотири тисячі працівників. Однак де знайти таку кількість персоналу? — Запитує голова Рівненського обласного об’єднання організацій роботодавців «Роботодавці Рівненщини» Михайло КРИВКО. — Так само зрозуміла і гострота екологічних питань, адже навіть нейтралізовані формальдегідні смоли, які використовуються у таких виробництвах — проблема. А що робити з викидами пилу? На ці екологічні перестороги мають дати відповіді фахівці з екологічних установ. Зокрема, оцінити вплив і наслідки діяльності такого заводу.

За матеріалами https://rivnepost.rv.ua 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: rivnepost.rv.ua