Рівненщина чарівна: українці у співпраці з поляками створили відео про Дубенський замок (Відео)

02.01.2020 19:44   Джерело: dubno.rayon.in.ua
Опубліковано : Новини Рівненщини

Польсько-українська група презентувала відео про одну з історичних пам'яток Рівненщини.

У межах проєкту «Україна і Польща. Слідами історичної спадщини» з’явилося відео про Дубенський замок. Пише https://dubno.rayon.in.ua

У 2018 році в Україні створено 100 коротких відеофільмів, присвячених обраним об’єктам архітектурної спадщини, які збудували за часів колишньої Речі Посполитої.

Над створенням проєкту працювала польсько-українська група, до складу якої увійшли історики, публіцисти, журналісти, громадські організації, а також молодь.

Проєкт підтримано Міністерством закордонних справ Польщі в рамках конкурсу «Співпраця у галузі публічної дипломатії 2018».

Замок звів у 15 столітті князь Василь Острозький.

Фортеця, розташована на річці Іква, була оточена природним ровом. У другій половині 18 століття житлові крила замку були перебудовані сім'єю Любомирських на вражаючий замковий палац, ймовірно, за дизайном Хенрика Іттара або Домініка Мерліні.

З іншого боку річки простягнувся ландшафтний парк під назвою Палестина, заснований в 1792 році відомим садівником Діонізієм Міклером. Палац, покинутий наприкінці 19 століття заборгованим Юзефом Любомирським, був серйозно пошкоджений під час Першої світової війни, частково перебудований у 1932-1939 роках польською владою.

Після 1945 року радянська влада у стінах замку зробила казарми. З 1991 року відремонтований замок є місцем розташування місцевого музею.

За матеріалами https://dubno.rayon.in.ua 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: dubno.rayon.in.ua