Сарненщина стала частиною біосферного резервату «Прип'ятське Полісся»

08.01.2020 23:13   Джерело: Район Сарни
Опубліковано : Вікторія Синиця

Головним завданням біорезервату стане збереження унікальної території, її розвиток у туристичному, культурному та інвестиційному плані з урахуванням природоохоронної діяльності.

Рівненщина стане частиною українсько-білоруського транскордонного біосферного резервату «Прип'ятське Полісся».

Біорезерват створять на території України та Білорусі. До нього увійдуть три області – Рівненщина, Волинь і Житомирщина. У нашому регіоні проєкт буде реалізовуватися у Зарічненському, Володимирецькому, Дубровицькому, Сарненському та Рокитнівському районах. Про це йдеться на сайті Рівненської ОДА.

Робота над створенням біосферного резервату «Прип’ятське Полісся» здійснюватиметься Українським товариством охорони птахів за координації Мінекоенерго в рамках міжнародного проєкту «Полісся – дика природа без кордонів: збереження одного з найбільших у Європі природних регіонів».

Заступник директора товариства Ольга Яремченко розповіла про мету та завдання ініціативи:

«Основною метою транскордонного проєкту є підвищення природоохоронного статусу найбільшого у Європі природного регіону – Прип’ятського Полісся. Адже саме тут збереглися ділянки дикої природи. Також необхідно забезпечити його економічний розвиток, зберегти культурну спадщину».

Передісторія цієї ініціативи розпочалася на форумі регіонів у Житомирі, який відбувся у 2019 році. На заході президенти України та Білорусі погодили низку заходів щодо посилення співпраці між нашими країнами, серед яких і створення спільного транскордонного біосферного резервату на Поліссі.

Під час форуму було створено робочу групу та розроблено план роботи, знайдено партнерів та фінансові ресурси. Уже з початку 2020 року розпочнеться робота безпосередньо на території, яку планується залучити до складу біосферного резервату.

«Це не заповідник чи заказник. Біорезервати створюються не лише з метою об’єднання зусиль місцевих громад задля збереження унікальної території. Головне – це її розвиток у туристичному, культурному та інвестиційному плані з урахуванням природоохоронної діяльності», - підкреслив директор департаменту екології та природних ресурсів Рівненської ОДА Володимир Захарчук.

Тож, уже цього місяця у рамках проєкту планують провести круглі столи і зустрічі, де будуть визначені природні та культурні цінності майбутнього біосферного резервату, а також можливі загрози та конкретні межі біосферного резервату.

Довідка

Головна мета проєкту «Полісся – дика природа без кордонів: збереження одного з найбільших природних регіонів Європи» – створити в одному з найбільших природних районів Європи природну систему, екологічно спроможну формувати ландшафт та забезпечувати ефективну охорону біорізноманіття шляхом підвищення природоохоронного статусу проектного регіону та забезпечення сталого збереження особливо цінних природних середовищ.

Територія проєкту: Припятське Полісся у трнаскордонному форматі (Україна – Білорусь). Проєкт впроваджується за підтримки Франкфуртського зоологічного товариства та частково Програми вразливих ландшафтів (ELP).

За матеріалами https://sarny.rayon.in.ua


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Район Сарни