Іспити для отримання водійського посвідчення складатимуть під відеонаглядом

09.01.2020 19:56   Джерело: press-centr.com
Опубліковано : Новини Рівненщини

Автолюбителям Рівненщини до уваги: скласти іспит на отримання водійського посвідчення тепер складніше.

З 24 грудня в Україні вступили нові правила при здачі екзаменів на водійське посвідчення. Відтепер і практичний, і теоретичні іспити громадяни складатимуть під відеонаглядом. У сервісному центрі вважають, що така система дозволить уникнути непорозумінь під час складання іспитів. 

Пише http://press-centr.com

Відтак, навчальні автомобілі будуть оснащені камерами, які фіксуватимуть дії кандидата у водії на дорозі та ситуацію в салоні. Загалом функціонуватимуть 440 мобільних приладів.

Нововведення допоможе зменшити корупційну складову, уникнути можливих суперечностей під час складення іспиту та виявити здійснене правопорушення. У разі суперечностей кандидат у водії матиме можливість оскаржити результати іспиту, кажуть у сервісному центрі МВС.

Частина людей такі нововведення підтримують, інші поки не дуже раді таким змінам.

«Як на мене, то це хороше нововведення. Хіба що комусь буде незручно чи боязнь камери, але, в принципі, її і не видно в автомобілі. Тут головне звикнути і все», - каже пані Віра.

«Мені однаково - є чи нема. Якщо вже таке зробили - то нехай буде», - каже пан Віктор.

«Це не потрібно. Коли людина знає, що за нею спостерігають, то може розгубитися», - каже пані Іванна.

На період тестового режиму строк зберігання вивантаженої інформації з відеореєстратору становитиме 10 діб. В цей час кандидат у водії матиме право відмовитися від фіксації процесу складення практичного іспиту. Обов’язковою фіксація іспитів стане з 2020 року, а відмова кандидата у водії від відеофіксації іспиту стане підставою для його недопуску до складення практики. Також збільшиться строк зберігання відео.

Ще одне із нововведень – посвідчення водія в електронному вигляді.

«Пропонується через відповідний додаток, який розробляється Міністерством цифрової трансформації за участю МВС, сформувати електронну версію кожного з цих документів, завантажити собі в телефон і вже при зупинці транспортного засобу поліцейським пред’являти не пластикові посвідчення, які продовжують залишатися чинними, а електронну версію. Поліцейський відскануючи зазначені документи, перевірить їх наявність в базі даних», – сказав Сергій Гончаров.

Сергій Гончаров пояснив, що для того, щоб водій зміг скористатися цим сервісом, потрібно згенерувати електронне посвідчення. Для цього, у свою чергу, в базах даних МВС має бути оцифроване зображення особи.

«Якщо громадянин має посвідчення нового зразка у вигляді пластикової картки, то додаток згенерує цифровий образ автоматично. Якщо у людини посвідчення із вклеєною фотокарткою або радянського зразка, сервіс буде мати змогу перевірити, чи є оцифроване зображення водія в державних базах даних, наприклад, людина має закордонний паспорт нового зразка. Якщо таке зображення є, його можна буде піддягнути, якщо немає – громадянину необхідно буде отримати посвідчення нового зразка. Всі видані раніше права залишаються дійсними, але тільки на території України», – сказав Сергій Гончаров.

Зараз при реєстрації транспортного засобу кожний громадянин отримує технічний паспорт та номерний знак, який відповідає державному стандарту і фізично знаходиться в сервісному центрі. Після прийняття закону, громадянин буде отримувати технічний паспорт, але він не буде отримувати номерний знак безпосередньо в державному органі. Виготовляти такий номерний знак, який відповідає державним стандартам, зможе будь-яке підприємство, яке відповідатиме кваліфікаційним вимогам у цій сфері.

Коли такі зміни вступлять в дію, поки невідомо. Відзначимо, що більшість європейських країн вже перевели в онлайн-площину все, що тільки можна, а ось Україна знаходиться на самому початку цього шляху. 

За матеріалами http://press-centr.com
 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: press-centr.com