Новини Рівненщини

Новини Рівненщини

Блогер, журналіст, RvNews

Програма «U-LEAD з Європою» надаватиме підтримку громадам Рівненщини у 2020 році

22.01.2020 21:32   Джерело: RvNews
Автор : Новини Рівненщини
Після підписання угоди на саміті ЄС-Україна 8 липня 2019 року було прийнято рішення продовжувати успішну роботу Програми «U-LEAD з Європою» з підтримки децентралізації та регіонального розвитку по всій Україні до 2024 року.
 
Співпраця Програми з об’єднаними громадами Рівненщини триватиме і надалі.
 
Як відзначив керівник Рівненського регіонального офісу U-LEAD Руслан Сивий, офіс є наступником   Центру розвитку місцевого самоврядування, який був створений у 2016 році, підтримувався Програмою до кінця 2019 року і тепер включений до структури U-LEAD.
 
«Рівненський  регіональний офіс U-LEAD продовжує підтримувати розвиток і посилення місцевого самоврядування, допомагати громадам скористатися можливостями, запропонованими реформами децентралізації та регіональної політики. Попередні три роки роботи Програми у Рівненській області були надзвичайно плідними. Командою ЦРМС  проведено більше 350 різноманітних заходів, надано понад тисячу консультацій, в яких взяли участь більше 20 тисяч учасників», - розповів він.
Станом на 1 січня 2020 року на Рівненщині створено 47 об’єднаних територіальних громад, 36 з яких перебувають на прямих міжбюджетних відносинах, у 9 перші вибори відбулися у грудні 2019, а 2 очікують на оголошення виборів.
 
Фахівцями ЦРМС, спільно з Рівненською ОДА, розроблено  Перспективний план формування мережі центрів надання адміністративних послуг Рівненської області. Згідно Фази впровадження Програми «U-LEAD з Європою» в частині створення Центрів надання адміністративних послуг (2018 - 2020 роки) в Рівненській області 22 ОМС були відібрані для отримання інституційної та матеріальної допомоги (меблі, техніка, програмне забезпечення) у створенні/модернізації ЦНАП.
 
За консультативного супроводу ЦРМС заключено десять договорів міжмуніципального співробітництва в сфері освіти, медицини, соціального захисту, поводження з твердими побутовими відходами.
 
Експертами Центру розроблена модель фінансового рейтингу  ОТГ Рівненської області, які знаходяться на прямих міжбюджетних відносинах, де враховані 5 критеріїв: чисельність, площа, власні доходи, дотаційність та кількість дітей до загальної кількості населення. Ця модель дає чітке розуміння економічно-фінансового стану громади та її перспектив.
 
За безпосередньої участі радників Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування: у Смизькій ОТГ розроблена та впроваджується перша в Україні стратегія розвитку охорони здоров'я громади; у Бугринській  ОТГ  запущено  лінію з виробництва пелет, завдяки якому громада повністю перейшла на використання відновлювальних джерел енергії при забезпеченні теплом закладів соціальної сфери; у Млинівській ОТГ розроблено концепцію проекту  молочного кластеру зі створенням бізнес-інкубатора з переробки молока за кошти Міжнародної організації праці (130 тисяч доларів США).  
 
Центром розвитку місцевого самоврядування проведено два масштабні загальнообласні проекти: «Лідери змін» та «Громада мрії». Ці проекти не тільки консолідували ОТГ області, але й мали широкий резонанс у засобах масової інформації.
 
Протягом цього періоду за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» Рівненщину відвідали представники ОТГ десяти областей України, а представники Рівненських об’єднаних громад мали можливість вивчати зарубіжний та вітчизняний досвід в сфері енергоефективності, сталої мобільності, муніципального управління, а також побудови оптимальних та ефективних мереж надання освітніх та медичних послуг. Загалом у поїздках взяли участь більше 250 чоловік. Ці поїздки також сприяли укладенню договорів партнерства із зарубіжними колегами, чим скористалися п’ять ОТГ області.
«U-LEAD з Європою»
 
ПРОГРАМА ДЛЯ УКРАЇНИ З РОЗШИРЕННЯ ПРАВ І МОЖЛИВОСТЕЙ НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ, ПІДЗВІТНОСТІ ТА РОЗВИТКУ
Програма «U-LEAD з Європою» впроваджується за підтримки Європейського Союзу та його країн-членів Данії, Естонії, Німеччини, Польщі та Швеції.
 
Прес-служба ЦРМС

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews