Новини Рівненщини

Новини Рівненщини

Блогер, журналіст, RvNews

Голова сільради на Дубровиччині каже, що не знає, звідки у нього мішки з бурштином

31.01.2020 21:53   Джерело: rivnepost.rv.ua
Автор : Новини Рівненщини

Минулого тижня спецпризначенці зупинили неподалік Рівного автомобіль Renault Trafic 36-річного голови сільради села Залужжя Дубровицького району Віктора Олексієвця. І виявили в авто три мішки, наполовину заповнені добірним бурштином. На кожному була записана фракція каменю та вага мішка — 10 кг. Камінь вилучили і повезли на експертизу, відносно голови сільради відкрили кримінальне провадження.

Пише https://rivnepost.rv.ua

Оскільки незаконне перевезення бурштину не є тяжким злочином, покарання за нього передбачає штраф або обмеження волі (останнє взагалі малоймовірно), то сільського голову не затримували. Віктор Олексієвець каже, що й гадки не має, звідки в його автомобілі мішки з бурштином, і якби знав, що вони там є, то не віз би, нехай слідство тепер доводить, що саме він перевозив каміння в автомобілі.

На оперативному відео, опублікованому поліцією, видно, що бурштин відібраний за фракцією і кольором. Фракція крупна, а відтінок, кажуть, зараз один з найпопулярніших. Тобто товар насправді специфічний і дорогий. Поліція навела дані, що вилучені 30 кілограмів можуть коштувати приблизно 30 тисяч доларів, тобто тисяча доларів за кілограм. Знавці кажуть, що ця ціна реальна і що такий камінь може коштувати й дорожче. Везти його могли лише конкретному замовникові.

Зазвичай покупець приїздить на місце, вибирає й оглядає товар, пломбує мішки, залишає завдаток і чекає на поставку партії в обумовленому місці, де відбувається фінальний розрахунок. Тож затримання цієї партії у підготовленому місці з залученням спецпризначенців — зовсім не випадковість. Може, «покупець» був людиною від поліції, а може, й сам «перевізник» щось комусь необачно розповідав.

Чи міг перевозити бурштин голова сільради? Якщо у цьому промислі бере участь кожен третій мешканець Полісся, то чому «кожним третім» не може бути голова сільради? Невідомо, чи його вину насправді доведуть. Якщо справа дійде до суду і суд визнає його винним, то незалежно від призначеного покарання голова у такому разі має піти з посади. Але поки що такий фінал виглядає сумнівним. Принаймні у соцмережах більше розмов про інше — про долю вилученого бурштину, трьох невеличких мішків вартістю 30 тисяч доларів. Чи не зникне він, бува, зі сховків поліції у невстановленому напрямку, як кілька років тому зникли мішки бурштину і тисячі доларів з кабінету працівника обласного управління поліції?

Закон про легалізацію видобутку ситуацію на бурштинових родовищах суттєво не змінив: камінь добувають так, як і раніше. Якщо раніше бурштинокопачі могли за тиждень заробити навіть 10 тисяч доларів, то тепер заробітки суттєво знизилися і можуть становити 50 доларів за тиждень. При цьому ціна «білета» на видобуток не впала. У різних селах вона різниться, у когось може бути 100-200 доларів за зміну, в інших вимагають 70% видобутого. Жодного поліцейського на отриманні «незаконної винагороди» на копальнях, зі слів заступника начальника ГУНП в Рівненській області Олександра Панасюка, останнім часом не викрили.

Автор: Світлана Федас

Джерело: https://rivnepost.rv.ua


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: rivnepost.rv.ua