У Португалії відбулася виставка-аукціон картин воїнів АТО, серед яких і військові з Рівненщини (ФОТО)

08.02.2020 20:41   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Інформаційна акція «Війна очима героїв» охоплює не тільки картини, а й фотографії, розповіді про війну та воїнів, які стоять на смерть заради України, книги про АТО, відео, артефакти з передової і багато іншого. Цього разу в Лісабоні й Албуфейрі продали 23 полотна й чимало книг про АТО.

У Центрі лікування та реабілітації наслідків нейротравм, що у Клеванському госпіталі ветеранів війни зі спінальними й черепно-мозковими травми на Рівненщині, лікується майже сотня учасників бойових дій на сході України. Тривалість їхнього перебування тут – від шести місяців до кількох років. У розпорядженні хворих є все необхідне: сучасне медичне обладнання, кваліфікований медперсонал, спортзали, басейни, масажні кабінети, розвинена інфраструктура, зрештою, свіже повітря.

Впродовж кількох років тут ефективно використовують заняття з арт-терапії. 

Нещодавно така виставка-аукціон відбулась у Португалії. Інформаційна акція «Війна очима героїв» охоплює не тільки картини, а й фотографії, розповіді про війну та воїнів, які стоять на смерть заради України, книги про АТО, відео, артефакти з передової і багато іншого. Цього разу в Лісабоні й Албуфейрі продали 23 полотна й чимало книг про АТО. Вартість доробок доволі різна. За одну меценати готові жертвувати щонайменше пів сотні євро. Наразі сума отриманих таким чином коштів в Англії, Ірландії, Франції, Португалії й інших країнах вже перевищила 300 тисяч гривень. Їх витратять на лікування наших воїнів, для яких головне не гроші, а правда війни, яку вони хочуть донести через свої творіння. Кожен, хто придбав картину, отримує контакти її автора і може йому зателефонувати чи подякувати через соцмережі.

Як розповіла організатор арт-терапії й виставок волонтер Вікторія Шинкаренко, робота з написання картин триває, адже колекцію потрібно поповнювати. Арт-терапія важлива не тільки для воїнів, які долають наслідки стресових ситуацій, а й усіх дотичних до родин, які мають відношення до подій на Донбасі. Саме тому до занять активно долучають дітей, дружин, матерів героїв, полеглих на сході України. Ближчим часом інформаційні акції з виставками картин планують провести у Канаді, Сан-Франциско, Австралії й Іспанії. Наразі триває процес обговорення й узгодження цих заходів між волонтерами та представниками українських діаспор.

Серед авторів картин, які успішно продаються, Андрій Бадарак із позивним «Бард». Він зазнав важкого поранення під час виходу розвідгрупи у 2015 році й підриву на ворожому вибуховому пристрої. Тоді один розвідник загинув, а його побратим утратив кінцівку. Андрій після поранення приїхав до лікувального закладу на візку. Відтоді було багато операцій, зусиль та емоцій, але головне, що він уже може стояти та ходити, хоч і за допомогою лонгет. Андрій непростий пацієнт, а один із 20 ветеранів збірної України Invictus Games: Team Ukraine, який у травні цього року поїде в Ґаагу на міжнародні змагання. В його розпорядку дня щоденні заняття з плавання кролем, брасом і на спині, тренування у спортзалі різних груп м’язів. Уже з 13 по 27 лютого в санаторії першої категорії державної акредитації «Конча-Заспа» відбудеться збір учасників збірної України Invictus Games: Team Ukraine. Опісля Андрій приїде на Рівненщину, де продовжить тренування. Військовий також активно малює, продає свої роботи, веде переговори з благодійниками, адже, окрім плавання, воїн мріє спробувати сили у веслуванні й шукає спонсорів для придбання потрібного йому тренажера.

Віктор Шубец, кореспондент АрміяInform

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews