У Рівному відбулася презентація особистих листів Уласа Самчука

16.02.2020 20:13   Джерело: СУСПІЛЬНЕ UA
Опубліковано : Вікторія Синиця

Листи приватного змісту, які були написані художниці Любові Генуш, виявила два роки тому в Центральному державному архіві-музеї літератури і мистецтва України дослідниця життя і творчості Уласа Самчука Ірина Руснак. 

Листи приватного змісту про літературні плани. Їх писав наш земляк Улас Самчук художниці Любові Генуш. Їй було 19, йому 47. Прозаїк жив у Канаді і був одружений. 16 листів про його невідоме досі кохання презентував у Літературному музеї Уласа Самчука в Рівному письменник Віктор Мазаний. З його слів, на загал ці листи показали вперше в Україні.

А виявила їх два роки тому в Центральному державному архіві-музеї літератури і мистецтва України дослідниця життя і творчості Уласа Самчука Ірина Руснак. Невідому донедавна епістолярію прозаїка Віктор Мазаний презентував у рамках «Самчукових зустрічей». Це тижневий цикл заходів у Рівному до 115-ї річниці його народження.

Таємне листування: у Рівному презентували приватні листи Самчука до коханої

«Я тримав у руках шматочок паперу, списаний словами моя хороша, моя велика і моя золота мріє. Дякую, моя Любонька, дякую тій малій тонкій ручці з тими гарними загостреними пальчиками, що написали ті слова. Поцілуйте їх моїм іменем і скажіть кожному «Дякую», – це уривок з листа.

Письменник Віктор Мазаний:

«Всюди в літературі відомо, що в Уласа Самчука було три любові: Олена Теліга, перша дружина Марія Зоц і друга дружина Тетяна Прахова. А виявилося, що це зовсім не так. Рік знайомства 1952-й. Кілька років тому він переїхав в Канаду з дружиною Тетяною Праховою і тут – таке захоплення іншою особою. Я був вражений, наскільки вона захопила його».

За матеріалами https://suspilne.media


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: СУСПІЛЬНЕ UA