На Рівненщині вшанують пам’ять Уласа Самчука

18.02.2020 06:44   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

"При першому погляді на дійсність це питання не дає нам покою. Воно врізається в нашу свідомість, воно переслідує нас вдома, на вулиці, в установі, на базарі, у трамваї… На кожному кроці наших трагічних буднів у першу чергу бачимо чорним по білому писане: Хто ми? Нарід чи чернь? Нація чи маса?… Організована, свідома, вигранена збірна одиниця чи юрба без’язиких і безликих постатей? І дати на це одразу, без вагань, виразну відповідь ми тоді вагаємось.

Чому? Бо ми не переконані внутрішньо, що весь той людський матеріал, який заповнює будинки і вулиці наших міст, вповні і незастережно заслуговує на назву нарід", - Улас Самчук.

Цьогоріч, 20 лютого, минає 115 років з дня народження письменника, публіциста, журналіста Уласа Самчука (1905-1987).

З цієї нагоди на Рівненщині організовують низку культурних та музейних подій – зустрічей, літературних читань і вечорів.

17 лютого відбулася науково-популярна зустріч на тему «Самчукова Європа: конфлікт світоглядів». Серед спікерів – літературознавець, аспірант Національного університету  «Острозька академія», дослідник творчості Уласа Самчука Олександр Подвишенний. 

19 лютого усіх охочих запрошують на літературний вечір «Художній літопис української історії: роман «Волинь» Уласа Самчука». Зустріч відбудеться в обласній бібліотеці о 13.00.

Цього ж дня, у середу, о 13.00 заплановане засідання круглого столу за участю лауреатів премії імені Уласа Самчука Рівненської й Тернопільської областей. Захід відбудеться у Державному історико-культурному заповіднику Острога.

Також 19 лютого пройдуть літературні читання на тему «Нарід чи чернь!» (13.00, музей Уласа Самчука у Рівному).

У цей день усіх охочих запрошують в читальну залу обласної бібліотеки для молоді о 15.00 (вул. Київська, 18), де відбудеться літературна зустріч «Улас Самчук: письменник, публіцист, патріот».

20 лютого о 12.00 в рамках проєкту «Самчукові зустрічі» нагородять переможців учнівського конкурсу імені Уласа Самчука.

Наступного дня, 21 лютого, о 10.00 у Рівному відбудеться вручення рівненської міської літературної премії імені Уласа Самчука. Захід пройде в залі засідань виконкому Рівненської міської ради.

Довідка

Улас Самчук народився 20 лютого 1905 року в селі Дермань Здолбунівського району.

Навчався в Дерманській вищепочатковій школі (1917-1920), потім - в Українській мішаній приватній гімназії в Крем’янці. У 1927 році, будучи жовніром польського війська, перейшов кордон і навчався у Бреславському (Вроцлавському), а згодом – Українському Вільному (Прага) університетах. Із серпня 1941 року редагував газету «Волинь», яка виходила в Рівному під час гітлерівської окупації. Виїхавши з України в 1944 році, пройшов через табори переміщених осіб і опинився в Канаді (Торонто). Там він створив більшість своїх творів, активно співробітничав з Інститутом дослідів Волині, з Товариством «Волинь» у Вінніпезі.

Помер 9 липня 1987 року, похований в Канаді (Торонто).

15 років тому у Рівному на Театральній площі Уласу Самчуку відкрито пам’ятник. А також у 2005 році вперше був виданий його роман «Дермань», видавництво «Волинські обереги» (Рівне).

За матеріалами РОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews